ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK: Nastavnici u Sarajevu će pratiti i profilne slike učenika na internetu

Advokat Mirnes Ajanović, u ime Narodnog kriznog štaba BiH, podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović (Narod i pravda)

  • Društvo

  • 31. Avg. 2024  31. Avg. 2024

  • 0

Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo nedavno je donijelo Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugrozit najbolji interes učenika i zaštiti učenika. Pravilnik je izazvao niz reakcija u javnosti, pretežno negativnih.

Kako se navodi u tekstu pravilnika koji je objavljen u službenim novinama Kantona Sarajevo, ovim pravilnikom propisuje se obaveza osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo da vode evidenciju o neprihvatljivim oblicima ponašanja učenika i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika, ovlaštenje za vođenje evidencije, svrha, sadržaj, oblik i način vođenja evidencija, čuvanje podataka iz evidencije, te zaštita ličnih podataka.

O ovom pravilniku prvi je pisao Raport navodeći kako je ovakav pravilnik postojao 2018. godine, ali je Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine zabranila njegovo korištenje.

Sada je ponovo uveden, pod drugim nazivom i sa pojedinim sitnim razlikama.

Roditelji i nastavnici nisu upoznati s pravilnikom

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo reagovalo je na donošenje pravilnika, ističući da vijeće nije bilo uključeno niti informisano o izradi novog pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja kod učenika.

Naveli su kako podržavaju napore da se osigura sigurnost i dobrobit učenika unutar obrazovnog sistema ali isto tako smatraju da je važno uključiti sve relevantne strane.

“Smatramo da bi učešće roditelja i drugih zainteresovanih strana doprinijelo boljem razumijevanju potreba i izazova s kojima se suočavaju učenici i njihovi roditelji, kao i osiguralo da se njihova prava i interesi adekvatno štite”, naglasili su roditelji.

Slično mišljenje dijeli i Namir Ibrahimović iz Centra za obrazovne inicijative Step by Step koji u razgovoru za Klix.ba kaže da je resorno ministarstvo još jednom donijelo ishitrenu odluku bez da se konsultovalo sa drugim stranama.

“Ovaj pravilnik je samo vrh ledenog brijega kompletne politike nadležnog ministarstva, nije prvi ni posljednji gaf. Sa načinom upravljanja obrazovne politike, ne konsultujući se sa stručnjacima, sa nastavnicima, roditeljima, žureći da ispune svoju obavezu da donesu pravilnik, resorno ministarstvo uvijek će se naći u problemu otpora. Čak i najsavršeniji pravilnik donijet na taj način nije dobar. A ovaj pravilnik je posebno problematičan jer je postojao 2018. godine kada je bio ministar Elvir Kazazović. Nakon što se očekivalo od nastavnika da ispisuju šifre o određenom ponašanju kod djece, pravilnik je povučen. Ovaj ne sadrži šifre, predlaže neko opisivanje stanja kod djece. Bilo kako bilo, on je neprimjenjiv”, smatra Ibrahimović.

Kaže i da je ovakav pravilnik, pored toga što je zbog svog sadržaja problematičan, teško primjenjiv jer je vrlo teško primjetiti neko ponašanje kod djeteta pogotovo u starijim razredima. Nadalje, ono što on smatra da resorno ministarstvo radi jeste da prebacuje odgovornost.

“Ono što je politika ministarstva to je skidanje odgovornosti sa sebe, odgovornost isključivo prebacivati na nastavnike. Da se desi neki ekstremni slučaj odmah će se zapitati da li je vođenja evidencija, ako nije krivicu će prebaciti na nastavnički kadar”, kaže on te dodaje:

“Ostaje pitanje da li će pobijediti razum ili htjenje resorne ministrice jer joj se očigledno niko ne može usprotivit. Problem nije ona već cijela koalicija koja ovo podržava”, mišljenja je Ibrahimović.

Za kraj, dodao je i da ovakav pravilnik zasigurno neće osigurati kvalitetnije obrazovanje djeci.

“Ovakva vrsta obrazovne politike neće vratit radost u škole, neće škole učiniti boljim niti će djeci u Kantonu Sarajevo osigurati kvalitetnije obrazovanje”, istakao je Ibrahimović.

Sadržaj pravilnika

Kako je pojašnjeno u pravilniku, u svrhu vođenja evidencije iz člana 1. ovog pravilnika, škola je obavezna da stvara uslove za zdrav mentalni i fizički razvoj, dobrobit učenika; da se brine o sigurnosti učenika; da osigura uslove za uspješnost svakog učenika u učenju i vladanju; da prati zdravstveno stanje učenika dok borave u školi i o tome obavještava roditelje/staratelje/usvojitelje, kao i da pruža savjetodavni rad učenicima.

Lista indikatora za rano prepoznavanje faktora rizika i/ili drugih faktora koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštite učenika između ostalog, navedeno je sljedeće:

  • Učenik/učenica je nervozan/nervozna kada dobije poruku na telefon ili računar;
  • Učenik/učenica na profilu na društvenim mrežama uklanja profilnu sliku;
  • učenik/učenica često odlazi u toalet;
  • kod učenika/učenice su uočavaju govorno-jezičke poteškoće (tepanje, mucanje, usporen razvoj govora)

Upravo nakon što je ovaj pravilnik dospio u javnost te privukao veliku pažnju, a zbog nezakonitog prikupljanja ličnih podataka učenika i roditelja krivičnu prijavu protiv ministrice Hote Muminović podnio je advokat Mirnes Ajanović.

Advokat Mirnes Ajanović, i u ime Narodnog kriznog štaba BiH, podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice za odgoj i obrazovanje KS, Naide Hota-Muminović (Narod i pravda), zbog ozbiljnih kršenja Krivičnog zakona Federacije BiH: Člana 193. Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka a u vezi sa članom 32. Podstrekavanje, 31. Saučiniteljstvo, 340. Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i 342. Organizirani kriminal. Prijava obuhvata i lica koja su učestvovala u izradi Pravilnika kojim se nezakonito prikupljaju lični podaci učenika i roditelja”, navodi se u saopćenju Ajanovića.

Kako se navodi, sporni Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika u osnovnim i srednjim školama KS, omogućava prikupljanje osjetljivih podataka o učenicima bez zakonskog osnova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...