POSLODAVCI NI ZA JEDAN MJESEC NISU UPLAĆIVALI DOPRINOSE: Gotovo 45.000 radnika u Republici Srpskoj bez zdravstvenog

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS za Fenu navode da su ovo posljednji podaci sa kojima raspolažu, pa ne mogu da kažu da li je u međuvremenu došlo do promjene.

  • Vijesti

  • 01. Sep. 2024  

  • 0

Skoro 45.000 radnika ili oko 15,5 posto od ukupnog broja zaposlenih u RS-u u prvoj polovini godine nisu bili zdravstveno osigurani jer poslodavci ni za jedan mjesec nisu uplaćivali doprinose.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS za Fenu navode da su ovo posljednji podaci sa kojima raspolažu, pa ne mogu da kažu da li je u međuvremenu došlo do promjene.

– Procijenjeni gubitak prihoda Fonda po osnovu neuplaćivanja doprinosa u prvom polugodištu 2024. godine iznosi oko 67,5 miliona KM. Napominjemo da prihodi od zaposlenih čine više od 80 posto ukupnih prihoda Fonda od doprinosa, što dovoljno govori o tome koliko je važna svaka uplata doprinosa, jer se od njih finansira i kompletan zdravstveni sistem – navode u Fondu ZO.

Istovremeno, 1.236 osiguranika u RS-u uplaćuju sami sebi doprinos za zdravstveno osiguranje po ličnom osnovu. Jedan od osnova za prijavu na zdravstveno osiguranje jeste i takozvani lični osnov kada građani nemaju drugi osnov osiguranja (nisu zaposleni i sl.), oni mogu da se prijave po ovom osnovu i da sami uplaćuju doprinos za zdravstveno osiguranje u skladu sa važećom stopom doprinosa, kako je propisano Zakonom o doprinosima. Ovi osiguranici mjesečno uplaćuju oko 90 КM po osnovu dopriosa za zdravstvo.

Podsjećaju da je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju predvidio i brojne druge osnove osiguranja, kako bi osiguranjem bile obuhvaćene najosjetljivije kategorije osiguranika, poput djece do 18 godina, osobe bez prihoda, trudnice i porodilje, osobe koje boluju od malignih i drugih teških oboljenja itd.

Međutim, po ovim osnovama mogu da se prijave samo ukoliko nemaju drugi osnov osiguranja.

– Primjera radi, trudnica po osnovu svog stanja može da se prijavi na osiguranje samo ako je nezaposlena, jer su poslodavci dužni da plaćaju doprinose za zaposlene trudnice i oni ne mogu da se prijave po nekom drugom osnovu – objašnjavaju u Fondu ZO RS.

Napominju da se neplaćanjem doprinosa ne uskraćuju samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja, već se ugrožava cjelokupan zdravstveni sistem koji se gotovo u potpunosti finansira upravo iz doprinosa.

– Pri tome, svakodnevno se suočavamo sa sve većim zahtjevima i osiguranika i struke, a bez redovnog plaćanja doprinosa veoma je teško ne samo proširivati prava iz zdravstvenog osiguranja, već očuvati i postojeći obim prava – tvrde u Fondu.

Podsjećaju da su proteklih godina u više navrata pokretali inicijative da se obezbijede dodatni izvori finansiranja za zdravstvo, po uzoru na zemlje regiona (od akciza na duvan i alkohol, premija za autoodgovornost i sl.).

– Samo na taj način moguće je obezbijediti dugoročnu finanijsku stabilnost zdravstvenog sistema i odgovoriti izazovima koje nameće savremena medicina i farmacija – zaključuju u Fondu zdravstvenom osiguranju RS.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...