ŠTITE DEMOKRATIJU ILI NEČIJI INTERES: Brojna "zvučna" imena među kandidatima za biračke odbore u Zenici

Lokalni izbori u BiH održat će se 6. oktobra 2024. godine. Sigurni smo u do sada nezapamćenom okruženju, prepunom zvaničnika izvršne vlasti i javnih preduzeća.

  • Politika

  • 01. Sep. 2024  01. Sep. 2024

  • 0

U sali Gradskog vijeća Zenica ovih dana provodi se obuka kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora. Listu kandidata za predsjednike i zamjenike, 1. i 22. augusta 2024. godine na osnovu prispjelih prijava usvojila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovovine (CIK BiH).

U Zenici bi se za regularnost izbora trebalo brinuti 476 predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika, piše Zenicablog.com

Na listi koju je objavio CIK, od njih 7.111 u 200 lokalnih zajednica, u Zenici ih je, pogađate, najviše – 411. Čak i znatno veća Banja Luka, te veće Tuzla ili Bijeljina imaju dva ili tri puta manje kandidata (100-200), što upućuje na sumnju da je proces od nekog dirigiran, da su prijavljeni ili su se sami prijavili ljudi koji imaju interes koji je veći i bitniji od pomoći građanima da izaberu najbolje među nama. 

Kažemo trebalo brinuti, jer već na prvi pogled spiska odabranih kandidata, može se zaključiti da je više od 90 posto odabranih "čuvara demokratije" ustvari stranačka vojska. I dok se tek pomnijim promatranjem spiskova mogu pronaći pokoji član porodice ili neskriveni simpatizer SDA, SDP, Pokreta, DF-a ili SBiH, ne možemo se oteti utisku da najveći broj predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora na predstojećim izborima ustvari su saradnici aktuelnog gradonačelnika i stranke koju on predvodi. 

Fuada Kasumovića i njegovu većinu u Gradskom vijeću na biračkim mjestima branit će članovi najbliže rodbine njegovih najodanijih saradnica i saradnika. Za regularnost izbora brinut će se prvi put direktori javnih preduzeća, njihovi zamjenici, sekretarice, šefovi gradskih službi, inspektori i mnogi drugi gradonačelnikovi "dužnici". 

Nedvojbeno, među onima koji su dobili povjerenje CIK-a su članovi političkog subjekta koji nosi naziv gradonačelnika Zenice i desetine onih koje je upravo gradonačelnik svojim odlukama zaposlio u Gradsku upravu i javna preduzeća tokom svoja dva mandata, proteklih nepunih osam godina. 

Naglašavamo da su javnosti dostupna imena i prezimena, bez detaljnih podataka kao što su ime oca ili godište, pa postoji minimalna mogućnost da se na CIK-ovoj listi nalaze imenjaci i prezimenjaci ili imenjakinje i prezimenjakinje nekih "zvučnih" imena, mada je takva mogućnost manja od one da nas do izbora pogodi kakav komet. 

Redom, navedeni su šef Službe za inspekcijske poslove Grada Zenica Haris Pinjić. Kasumovićev bliski saradnik proteklih mjeseci se paralelno sa vrlo ozbiljnim i zahtjevnim poslom bori i sa više prijava za zloupotrebu položaja i mobing nad privrednim subjektima koji su u vlasništvu ili njima upravljaju politički protivnici aktuelnog gradonačelnika. Imena inspektora Jasmin Husejnović, Mirsada Bahtić, koji su u Gradskoj upravi Zenica počeli raditi unazad par godina te starije inspektorice Šefketa Ganibegović i Danijela Rizvić su istovjetna imenima osoba koje bi trebale u biračke odbore.

O fer i korektnim izborima ove godine bi trebao brinuti, po svemu sudeći, i Sandino Rizvanović, direktor Javnog kumunalnog preduzeća Zenica-gas, kao i njegov pomoćnik Ajdin Baručija i njihova sekretarica Lejmana Durmiš – Talić. 

Ukoliko vam se prezime pomoćnika učinilo poznatim, istovjetno je – radi se o bratu, Almire Baručija – Kapidžić, prve saradnice gradonačelnika Zenice, koja je obavljala funkcije predsjednice Gradske izborne komisije Zenica, članice GiK-a i to na mandat od sedam godina! Članica GiK-a, šefica Kabineta ili u posljednje vrijeme prema natpisu u sali za vrijeme sjednice – sekretarka Gradskog vijeća, a bivša direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK... 

Nije poznato da li se njoj, njenom šefu ili jednostavno slučajnosti trebamo zahvaliti da su na spisku imena potencijalnih šefova biračkih odbora i njena snaha Amna Baručija, sestra Aida i zet Edin Husanović.

Svi osim Aide su zaposleni u javnim preduzećima, Zenica-gas, Gradske apoteke i Grijanje! Među odabranim koji bi trebalo da se brinu za regularnost izbora u Zenici su i Emira Dajić–Alić, šefica javnih nabavki u Gradskoj upravi, navodno bliska prijateljica Baručije–Kapidžić, ali i nositeljice Kasumovićeve liste, bivše premijerke Amre Mehmedić. 

Tu su i dokazani stranački kadrovi BHI KF od nedavno zaposlenici Kasumovićeve administracije Venad Brkić i njegova supruga Mersida Čolić, stručni saradnik za sport Dino Dogan, Sandra Alispahić (članica UO Regionalna deponija Mošćanica), Adnan Čukle, Zoran Kustura, Enes Bojić, Mevludin Gulamić, Lejla Hadžalić, Sumedin Šeper i desetine drugih koji su nedavno dobili ili čekaju radna mjesta na budžetu kojim upravlja gradonačelnik Fuad Kasumović. 

Glasačke listiće brojat će povjerenici mjesnih zajednica koje je vlastoručno zaokruživao gradonačelnik Kasumović Vesna Teskeredžić, Ibrahim Pašalić, Sifet Baručija, Mersad Perčo, Alija Oruč, Hasan Hrnjić, Adnan Kovać i mnogi drugi. 

Na spiskovima su i Azra Hajdarević, bivsa sekretarka Gradskog vijeća, Senad Alispahić, gradonačelnikob neformalni glasnogovornik na društvenim mrežama, predsjednik etičke komisije GV Zenica po kojem u vijeću vladaju odlični odnosi neki su od predsjdnika biračkih odbora. 

Brigu o regularnim izborima brinuti će i sinovi gradonačelnikovog vozača, Afan i Harun Ibraković, kćerka pomoćnice za normativno-pravne poslove – Iris Primorac, predsjednici sindikalnih organizacija javnih preduzeća i mnogi mnogi drugi.Ako se u obzir uzme frapantan podatak da je na čelu Gradske izborne komisije Kasumovićev pomoćnik za civilnu zaštitu, Muamer Kovač, da su članovi GIK-a Almira Baručija – Kapidžić, Kasumovićeva desna ruka, njena najbolja prijateljica, šefica u službi za inspekcije i članica brojnih komisija za procjenu vrijednosti imovine Alma Ščetić, te sveprisutna poznata pravnica i Kasumovićeva bliska saradnica Bojana Primorac, te gradonačelnikovi ljudi, bivši direktor Doma za stara lica Zenica Kemal Efendić i doktor krivičnog prava Suad Orlić, slobodni smo kazati da, za razliku od svih prethodnih godina, ovaj put smo sigurni samo jedno. 

A to je da ne bi trebali prije i poslije izbora slušati priče o izbornoj krađi na štetu Kasumovića i BHI KF za koju je podsjećamo, prije dvije godine optuživao ni više ni manje nego svoje tada i danas prve izborne saradnike, predsjednika i članove GIK-a, Kovaća, Baručiju–Kapidžić i Ščetić. 

Lokalni izbori u BiH održat će se 6. oktobra 2024. godine. Sigurni smo u do sada nezapamćenom okruženju, prepunom zvaničnika izvršne vlasti i javnih preduzeća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...