SKANDALOZNO, ALI NE I IZNENAĐUJUĆE: Hrvatski šef diplomatije Grlić Radman stao u obranu Zorana Krešića koji je pozvao na "rušenje Federacije"

Grlić Radman ističe kako je "zabrinut zbog učestalih pritisaka na hrvatske novinare od strane trećih aktera u zemljama Jugoistočne Europe, uključujući u Bosni i Hercegovini".

  • Vijesti

  • 02. Sep. 2024  

  • 1

"Republika Hrvatska podržava Plan djelovanja UN-a za sigurnost novinara i pitanje nekažnjavanja te kosponzorira rezoluciju Vijeća za ljudska prava UN-a o sigurnosti novinara", napisao je na Facebook profilu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ovim postom je hrvatski šef diplomatije zapravo stao u odbranu notornog Zorana Krešića, novinara Večernjeg lista i kandidata za Upravni odbor FTV-a, nakon što je u javnost procurio snimak njegovog skandaloznog ratnohuškačkog istupa u kojem je pozivao na "blokadu države", "rušenje Federacije" i  "povratak Herceg-Bosne", koju on naziva "svetinjom".

Grlić Radman ističe kako je "zabrinut zbog učestalih pritisaka na hrvatske novinare od strane trećih aktera u zemljama Jugoistočne Europe, uključujući u Bosni i Hercegovini".

"Sloboda govora i izražavanja te sloboda tiska temeljne su demokratske vrijednosti koje njeguje Republika Hrvatska", dodaje Grlić Radman.

"Odbacujem sve vrste pritisaka na novinare i zalažem se za osiguravanje slobode novinarske misli i izražavanja, te se također snažno zalažem za njihova temeljna ljudska i građanska prava, sukladno akcijskim planovima UN-a i rezolucijama Vijeća za ljudska prava UN-a. Ključno je jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg pravosudnog odgovora na slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima", zaključio je Grlić Radman.

Podsjećamo, Američka ambasada u BiH u subotu je osudila istup Zorana Krešića. 

"Njegovi sramotni pozivi na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije BiH su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar euroatlantskih institucija. Ne samo da su njegovi prijavljeni pozivi na obnovu Herceg-Bosne opasni i antidaytonski, oni su uvredljivi i regresivni, nego ga, po našem mišljenju, čine i nekvalificiranim za bilo koju poziciju u javnom emitiranju. Politički lideri moraju prestati sklapati dogovore koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignoriraju interese svih konstitutivnih naroda zarad promicanja vlastitih, uskih političkih interesa", naveli su Američke ambasade u BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...