SVE JE BILO SPREMNO: Bez air-tractora ostali smo “za dlaku”, sada godinama moramo čekati na njih

Mandić je potvrdio kako smo imali odobren budžet za nabavku tri air-tractora preko firme iz Španije koja nam ih je mogla isporučiti odmah iste godine, no kako je nabavka stopirana zbog koronavirusa i početka rata u Ukrajini.

  • Vijesti

  • 04. Sep. 2024  04. Sep. 2024

  • 0

Pitanje nabavke odgovarajućih letjelica za gašenje šumskih požara u Bosni i Hercegovini aktuelno je već godinama, no do danas nismo nabavili niti jednu letjelicu, a šumske požare gase nam helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su ovoga ljeta imali više sati letenja nego bilo koje druge prethodne kalendarske godine od osnivanja OS BiH.

„Slobodnoj Bosni“ nedavno su iz Federalne uprave civilne zaštite, preko koje treba ići nabavka, rekli kako 2022. godine Vlada FBiH nije produžila mandat interresorne Radne grupe koju su prethodno imenovali za izradu Elaborata o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uslovima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara', te samim tim i stopirala nabavku.

I budžet bio odobren

Član te Radne grupe bio je i bivši vojni pilot i instruktor letenja Amadeo Mandić iz Jablanice ispred Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, koji je za „Slobodnu Bosnu“ ispričao kako smo “za dlaku” nabavili air-tractore.

Mandić je potvrdio kako smo imali odobren budžet za nabavku tri air-tractora preko firme iz Španije koja nam ih je mogla isporučiti odmah iste godine, no kako je nabavka stopirana nakon pandemije koronavirusa i nakon početka rata u Ukrajini.

„Bio je odobren budžet, negdje oko 30 miliona, što je bilo dovoljno za nabavku tri air-tractora i obučavanje posade. Bili smo se uvezali sa Crnom Gorom koja posjeduje air-tractore, da njihove tendere prilagodimo našim uslovima i sa mojim prijateljima pilotima iz te zemlje obučimo naše. Ja sam predlagao da budem v. d. direktora dok se ne nađe drugo rješenje i ako ne budem dobro radio, govorio da me smjene“, ispričao nam je Mandić.

Imali bismo respektabilnu jedinicu za gašenje požara

Jedan air-tractor tada je koštao oko 7 miliona, a na isporuku bi se čekalo oko godinu dana, što znači da bismo praktično u ljeto 2022. imali spremnu jedinicu za gašenje požara. Sada se pretpostavlja da su skuplji, a prema nezvaničnim informacijama na isporuku bi se čekalo i do 7 godina. Do tada, ko zna koliko ćemo dragocjene prirode izgubiti s obzirom na sve učestalije suše i požare...

Od nemogućnosti da učini nešto više i zbog toga što je vidio da od nabavke neće biti ništa, razočarani Mandić napustio je Radnu grupu i odlučio se povući. I danas žali što tada nismo nabavili air-tractore.

„Predlagao sam da obučimo pilote, i sam sam vojni pilot. Da baza bude ovdje u Mostaru što je idealno. Da smo ih nabavili, vidjeli biste kako bismo uz helikoptere imali jednu respektabilnu jedinicu za gašenje šumskih požara“, rekao nam je Mandić.

Zavidna biografija

Iako zazire od riječi “stručnjak” ili “ekspert”, Mandićevo iskustvo i bogata biografija pokazuju da smo propustili imati sposobnog čovjeka na pravom mjestu. Trenutni pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, u Sektoru za upravljanje, razvoj i izgradnju aerodroma i zrakoplovne infrastrukture i avioprijevoznike bivši je vojni pilot i nagrađivani pripadnik Armije BiH, nesuđeni Direktor BHANSA-e koji je uvijek bio najbolji na konkursu.

Za vrijeme rata bio je pripadnik helikopterske jedinice MUP-a koja je bila u sastavu specijalne jedinice kojom je komandovao Dragan Vikić, te je ranjen na pisti sarajevskog aerodroma, zbog čega je danas ratni vojni invalid sa invaliditetom od 70 posto. Kao neko ko je toliko dao za odbranu svoje domovine, ali i svoje obrazovanje u sektoru avijacije, do danas nastoji da doprinese u ovom polju BiH.

Danas čeka penziju žaleći što je naišao na zid da ostvari cilj bar kod kupovine air-tractora.

(S. H.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...