MISIJA OSCE-a O IMENOVANJU UPRAVNI ODBOR RTV FBiH: "Da nisu članovi organa političkih stranaka, te da ne izražavaju ekstremističke stavove"

Konačno, postoji urgentna potreba za pronalaskom rješenja kojim bi se osiguralo dugoročno i predvidivo finansiranje svih javnih emitera u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Odabir kandidata mora proisteći iz konkurentnog i transparentnog procesa, zasnovanog na vrednovanju stručne osposobljenosti, odgovoreno je Feni iz Misije OSCE-a u BiH na molbu za komentar procesa izbora članova Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

Naglašavaju da je uspostava i očuvanje politički nezavisnog i finansijski stabilnog sistema javnog emitovanja nužna u cilju zaštite temeljnog prava na pristup informacijama i stvaranja zdravog medijskog okruženja. Oba cilja temelj su funkcionalnog i transparentnog demokratskog društva, ali i odraz vrijednosti OSCE-a.

"Nadležni organi na državnom nivou i nivou entiteta dužni ispuniti ovu obavezu, što obuhvata i odabir podesnih kandidata za nove članove Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH. Odabir kandidata mora proisteći iz konkuretnog i transparentnog procesa, zasnovanog na vrednovanju stručne osposobljenosti. Osim toga, Vlada FBiH dužna je osigurati da odabrani kandidati ispunjavaju najviše profesionalne, etičke i moralne standarde, da nisu članovi organa političkih stranaka, te da ne izražavaju ekstremističke stavove", kažu iz OSCE-a.

Konačno, postoji urgentna potreba za pronalaskom rješenja kojim bi se osiguralo dugoročno i predvidivo finansiranje svih javnih emitera u Bosni i Hercegovini.

"Time će biti ispunjena davno upućena zajednička preporuka Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava i predstavnika OSCE-a za slobodu medija", rečeno je iz Misije OSCE-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...