ODBIO JE SARADNJU U OKVIRU DOKUMENTARCA: “Super donator” sperme tuži Netflix zbog serije o njemu

Džonatan M. odbio je saradnju u okviru dokumentarca „Čovjek sa 1000 djece”. Kako je rekao za holandsku televiziju „serija nije zasnovana na tačnim brojkama”, jer se u njoj tvrdi da je uz njegovu pomoć rođeno više od 3.000 djece.

  • Show

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Holandski “super donator” Džonatan M., koji je donirao spermu i pomogao u začeću najmanje 550 djece u više država, podnosi tužbu protiv striming servisa Netfliks, koji je napravio seriju o njemu.

Džonatan M. odbio je saradnju u okviru dokumentarca „Čovjek sa 1000 djece”. Kako je rekao za holandsku televiziju „serija nije zasnovana na tačnim brojkama”, jer se u njoj tvrdi da je uz njegovu pomoć rođeno više od 3.000 djece.

“550 je cifra koju mogu sa sigurnošću da potvrdim,” rekao je on i dodao da su sve ostalo „čista nagađanja“.

“Podneo sam žalbu da se odbranim od laži. Nadam se da će i serija biti skinuta sa striming platforme,” rekao je Džonatan M., prenosi The Brussels Times.

Udruženje „Stichting Donorkind”, koje štiti prava djece rođene preko donatora sperme, tvrdi da je taj muškarac distribuirao svoju spermu u više od deset klinika u Holandiji, Belgiji i drugim državama.

U Holandiji mu je prošle godine sud zabranio da nastavi da donira spermu za nove oplodnje, jer po zakonu jedan davalac sperme može da ima najviše 25 djece u najviše 12 porodica.

Ova ograničenja uvedena su kako bi se izbjeglo rađanje potomaka srodnika („inbreeding“), incest i psihološki problemi kod djece donatora, a taj prag se razlikuje od države do države, pa u Belgiji donator može začeti djecu u najviše šest porodica.

Prema holandskom sudu, „super donator“ Džonatan M. je u prošlosti namjerno skrivao informacije od budućih roditelja o broju djece koja su delom začeta zahvaljujući njemu, što bi moglo da ugrozi tu djecu.

On, međutim, tvrdi da je 2019. prestao da donira spermu, osim porodicama koje su od njega željele drugo ili treće dijete.

Smatra da ga je dokumentarac prikazao u lošem svjetlu, kao osobu koja nanosi štetu djeci kojoj je bio otac i njihovim roditeljima.

Podnošenjem tužbe protiv Netfliksa, on želi da, kako je rekao, „zaštiti djecu od želje medija da ovo pretvore u neku vrstu spektakla“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...