DURAKOVIĆ ZA “SB” O SKANDALOZNOJ IZMJENI NASTAVNOG PLANA I PROGRAMA U RS-u: "Rekao sam i Schmidtu, ukoliko tužilaštvo nema kapaciteta da procesuira, sud da presudi - onda ste obavezni da koristite bonske ovlasti“

„Spavači u državnom tužilaštvu nastavljaju spavati, iako primaju vrlo dobre plate da se bave provođenjem zakona u BiH“, ističe on.

  • Vijesti

  • 05. Sep. 2024  06. Sep. 2024

  • 1

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković prije dva dana je obavijestio javnost u BiH da je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u entitetu Republika Srpska po kojem je uvedena nova nastavna tema „Odbrambeno-otadžbinski rat i Republika Srpska, uzroci i posljedice“.

 U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, kako je naveo u saopćenju, djeca će učiti o “Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću – ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima.”

Duraković se jučer u Banja Luci susreo sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, u izjavi za “SB” on kaže je upravo ova tema bila dio razgovora o kojoj su pričali i koja je ozbiljno shvaćena od strane visokog predstavnika.

„Naravno, da sam između svih ostalih problema, visokom predstavniku govorio o najvećem gorućem  problemu a to je upravo nastavni plan i program koji sam iznio prije dva dana. To se ne nalazi u udžbenicima, ali je u nastavnom planu i programu koji je objavljen na web stranici Pedagoškog zavoda RS-a. Tamo je upisano šta će se kao dopunska nastavna tema izučavati kroz predmet historija za deveti razred osnovne škole. Iako je i dosadašnji postojeći udžbenik imao dosta spornih stvari u smislu negiranja države, pravosudnih institucija, populistički iskrivljenih priča o prošlosti u BiH o prirodi rata, itd. Ovo je sada najsvježije, a to je da se uvodi naslov koji će se izučavati – „Odbrambeno-otadžbinski rat i Republika Srpska, uzroci i posljedice“. I u tome se pominju imena ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Talića i svih onih koji su bili ili visoki oficiri, politički predstavnici tadašnje RS. Po reakciji koju sam vidio, oni u OHR-u žele pomno pratiti odvijanje situacije na tom planu“, kaže u izjavi za „Slobodnu Bosnu“ Ćamil Duraković.

Duraković dalje dodaje da mi u BiH kada imamo neke probleme diskreditujemo vlastitu državu na način da tražimo reakciju od OHR-a ili međunarodne zajednice.

„Spavači u državnom tužilaštvu nastavljaju spavati, iako primaju vrlo dobre plate da se bave provođenjem zakona u BiH“, ističe on.

Nastavak agresivne velikosrpske politike

Povodom ove teme, danas se oglasila i SDA, u kome su saopćili da nastavni plan u entitetu RS koji predviđa da u osnovnim školama djeca uče kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji i koji potpuno iskrivljeno prikazuje historijske činjenice, novi je anticivilizacijski čin vlasti entiteta RS.

“To je nastavak agresivne velikosrpske politike, koja se sada i kroz školu želi prenijeti na djecu. Posljedice takvih postupaka nikome razumnom ne treba posebno objašnjavati. Ured Visokog predstavnika dužan je da reagira i svojom odlukom stavi van snage akte Ministarstva prosvjete i kulture RS“, poručeno je iz SDA.

Ukoliko to ne učini u narednih sedam dana, iz SDA su najavili da će preko ovlaštenih predlagača podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

„Želim da vjerujem da je nemoguće i nedopustivo da se ovakve stvari dozvole"

„Na osnovu krivičnog zakona BiH koje je dopunio tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko postoji niz osnova, i vidjeli smo, da je danas SDA najavila prijavu za ovaj nastavni plan i program. I ja ću to uraditi, podnijeti krivične prijave protiv onih koju su kreirali taj narativ i koje to uvrštavaju u nastavni plan i program kroz obrazovni sistem, iskrivljuju istinu ili veličaju ratne zločince, negiraju genocid. Sve je to nama dao krivični zakon BiH da to možemo uraditi. To sam rekao i Schmidtu, ukoliko tužilaštvo nema kapaciteta da procesiuira, sud da presudi onda ste vi obavezni da ovakvu pojavu korištenjem bonskih ovlasti stavite van snage“, poručio je Duraković.

„Želim da vjerujem da je nemoguće i nedopustivo da se ovakve stvari dozvole i idu kroz obrazovni sistem i da niko o tome ne učini nikakvu reakciju. Ako je išta narušavanje Dejtonskog sporazuma i kršenje Ustava BiH, onda su to ovakva antiustavna djelovanja, ako hoćete i nemoralna djelovanja kroz indoktrinaciju osnovaca u školama u ovom entitetu. koji svakako nisu učenici samo iz reda srpskog naroda, nego i naša djeca: Bošnjaci, Hrvati i ostali pohađuju školu u ovom entitetu, a neki im želi nametati svoj iskrivljeni narativ“, zaključio je Duraković.

Neodgovorno politizirati obrazovanje

Podsjetimo, o ovoj problematici regirali su iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država koji su, između ostaloga poručili, da je neodgovorno je politizirati obrazovanje i podrivati međusobno povjerenje i razumijevanje među budućim generacijama u Bosni i Hercegovini (BiH).

“U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i sije podjele, uključujući i obrazovanje iz oblasti historije. Negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca su sramotni", naveli su iz ambasade.

Poručili su da bi takav nastavni plan i program produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, educirao buduće generacije na lažnim historijskim narativima, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...