PROVJERILI SMO / DA LI ĆE OVE GODINE DOĆI DO POVEĆANJA PENZIJA U FBiH: Najbliži scenario je isplata jednokratne pomoći, odluka pada pred lokalne izbore

Jedno sigurno, a to je da ništa nije sigurno jer se ne zna koliku bi penzioneri trebali dobiti jednokratnu pomoć i koji penzioneri će je dobiti.

  • Vijesti

  • 06. Sep. 2024  06. Sep. 2024

Savez udruženja penzionera u FBiH priprema peticiju kojom će se od Vlade FBiH tražiti vanredno povećanje penzija ili njihovo hitno usklađivanje, rekao je Haso Halilović potpredsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

"Planirali smo da se peticija preda između 10. i 15. septembra", kazao je Halilović.

Odgovor na pitanje da li će ove godine doći do bilo kakvog povećanja penzija zatražio je i poslanik SBiH-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić koji je za "Slobodnu Bosnu" otkrio šta su mu na zastupničko pitanje odgovorili iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH:

"U tom odgovoru navode ono što mi je bilo poznato, a to je da će ove godine biti vjerovatno isplaćena jednokratna pomoć penzionerima. Međutim, to se može desiti tek na rebalansu budžeta. Iako ne znam kada će doći do rebalansa neke su naznake da bi se to moglo desiti u ovom mjesecu na nekoj vanrednoj sjednici i to će se vjerovatno tempirati pred izbore.

Penzionerima je svaka marka dobrodošla, ali to nije sistemsko rješenje. Predstavnici penzionera u FBiH traže izmjenu koeficijenata, indeks potrošačkih cijena i rast BDP (bruto društveni proizvod). Kada je bila visoka inflacija indeks potrošačkih cijena je penzionerima išao u prilog, ali je sada inflacija pala na oko 2 posto i zato su u ovoj godini usklađivanja bila niska zbog čega su penzioneri razočarani. Sada je dilema da li da se sve poveća na tri indikatora ili slično treba biti predmet ozbiljne rasprave. Ja svakako podržavam te zahtjeve i da se krene s razgovorom o tome. Moramo vidjeti koji indikatori su pravedniji i korektniji s tim da se može desiti i da taj indikator u nekoj godini neće dati očekivane rezultate", kaže Čavalić.

Još nije poznato kolika će biti jednokratna pomoć, ali nema sumnje da će se sve tempirati pred lokalne izbore koji se održavaju 6. oktobra. I ako bude vanredne sjednice Parlamenta FBiH na ovu temu, opozicija neće moći postavljati pitanja, nego će biti dovedena pred svršen čin.

Jedno sigurno, a to je da ništa nije sigurno jer se ne zna koliku bi penzioneri trebali dobiti jednokratnu pomoć i koji penzioneri će je dobiti.

Posljednja isplaćena penzija u FBiH je bila za august. Najniža penzija u FBiH iznosi 573,53 KM, zajamčena 684,48 KM, a najviša 2.867,65 KM. Penziju za august primilo je 451.004 penzionera, za šta je izdvojeno 290 miliona KM, saopćili su iz Fonda PIO/MIO FBiH.

(D. O.)

Vezane vijesti

trenutak ...