STIŽE OLUJA SA ZAPADA: Kroz Italiju već prolazi veliko nevrijeme i ide prema BiH

Oktobar bi mogao biti izazovan i bogat klimatskim nepredvidivostima, smatraju italijanski meteorolozi.

  • Vijesti

  • 08. Sep. 2024  

  • 0

Iako je prvi dio nedjelje prošao mirno i u većini zemlje sunčano, sa zapada Evrope dolazi naoblačenje praćeno kišom i grmljavinom. U dijelovima Italije već padaju obilne padavine praćene grmljavinskim nevremenom, a ako je suditi prema radarskim slikama ista oluja kreće se prema BiH.

DHMZ je izdao žuto upozorenje za veći dio Jadrana, dok je u unutrašnjosti Istre na snazi narandžasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena. U noći na ponedjeljak u Istri se očekuje obilna kiša s prolazno jakim udarima vjetra, no vrijeme bi se trebalo smiriti tokom ponedjeljka.

imageFoto: DHMZ

Temperatura zraka past će oko pet stepeni Celzijevih, no već u utorak bi trebalo biti sve po starom uz ljetne temperature.

Lijepo vrijeme neće dugo potrajati jer će se srijedu vrijeme ponovno pogoršati uz kišu, pljuskove i grmljavinu, ali i oštar pad temperature zraka. Od četvrtka do nedjelje prema prognozi očekuju se četiri dana kiše.

Na ostatku Jadrana tokom nedjelje se očekuje umjereno jugo koje će se prema večeri pojačavati. Javljat će se mjestimično obilna kiša, lokalno i olujno nevrijeme. Obilna kiša past će osobito u Gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a pljuskovi s grmljavinom lokalno mogu biti izraženiji i u ostatku unutrašnjosti.

imageFoto: Meteoalarm

Vrućina će prestati te će u utorak i srijedu biti većinom sunčano s pljuskovima na jugu vjerovatno još u utorak ujutro, a na sjeveru u srijedu poslijepodne. Nakon toga slijedi zahlađenje koje će zahvatiti cijelu Hrvatsku, ali i regiju, a vrijednosti će pasti i do 10 °C ispod prosjeka za doba godine. Za mnoge će to biti pravi temperaturni šok i nagli oproštaj od ljetnog vremena. U Alpama će pasti obilan snijeg, dok će se izoterma od 0 °C nerijetko spustiti ispod 1500 metara nadmorske visine.

Mjestimice će biti obilnije oborine, a lokalno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i predjelima uz njega.

image

Oluja u Italiji

U sjevernoj Italiji pada obilna kiša, a posebno su pogođene regije Pijemonta, Lombardije i Ligurije gdje se uz kišu očekuju i jaki udari vjetra. Centralne regije s istim će se vremenom susresti tokom noći, dok će jug Italije ostati pošteđen. Agencije za civilnu zaštitu su u pripravnosti te su spremne djelovati na područjima koja su procijenjena najrizičnijima.

Prognoze za nadolazeće sedmicu ukazuju na izmjenu razdoblja visokog tlaka i nestabilnosti, dok bi temperature trebale pasti i zadržati se na jesenskim vrijednostima. Oktobar bi mogao biti izazovan i bogat klimatskim nepredvidivostima, smatraju italijanski meteorolozi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...