TUZLA JE VUČIĆU IPAK DALEKO; AHATOVIĆ JASNO KAŽE: "Takvih poruka više niko u regionu se ne boji, a posebno ne u BiH" (VIDEO)

Predsjednik Srbije umislio je da može da napravi invaziju na Tuzlu

  • Politika

  • 08. Sep. 2024  

  • 1

Srbijanski Pink objavio je snimak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića gdje na planini Gučevo gdje je, u razgovoru sa vojskom, izrazio "iznenađenje" blizinom Tuzle.

"Nisam znao da nam je zračnom linijom svega 38 kilometara do Tuzle. Ja sam mislio da je barem 50 kilometara. Računao sam do Crnog vrha, ali sam računao običnim putem. Baš je blizu Tuzla. To je nevjerovatno. Tuzla je najveći grad u Federaciji BiH, a treći u cijeloj BiH", govori Vučić na snimku.

Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović za Faktor je kometirao da Vučić šalje suptilne poruke, s ciljem unošenja nemira i nestabilnosti u Bosnu i Hercegovinu.

"To mu je cilj. Međutim, problem je što se takvih poruka više niko ne boji ni u regionu, a posebno u BiH. Nikada više agresoru neće biti pružena prilika kao 1992. kada je pokušao uzeti sve veće gradove u Bosni i Hercegovini. To im nije pošlo za rukom i ne vjerujem da će ikada više, tako da je Vučićeva priča bezveze", ocijenio je Ahatović.

Bez pomoći Rusije, smatra, Vučić je bespomoćan "bilo šta ovdje promijeniti u vojnom smislu".

Svjesan je NATO-a u okruženju.

"Ostalo mu je samo da šalje neke poruke u koje ni on sam više ne vjeruje. Bez pomoći Rusije, Srbija ne može postići ništa vojnim putem u regionu. Zato se čeka kraj ove agonije u Ukrajini, kako bi se ovdje posložile stvari. Vidjet ćemo kako će se ponašati EU i SAD. U svakom slučaju, fino je što Vučić smatra da mu je Tuzla blizu. Mislim da mu je Tuzla, zapravo, svjetlosnim godinama daleko kada je u pitanju ono što je mislio da kaže, a nije izustio, već je poslao suptilnu poruku. Daleko je Tuzla za njega", poručio je Ahatović.

Istakao je činjenicu da se Srbija naoružava prekomjerno i takvim tempom "da je očigledno da ide logikom da će se jači uvijek imati bolju poziciju u bilo kojim pregovorima".

"Mislim da je potpuno jasno da ta politika naoružavanja može imati smisla samo ako imate jakog saveznika iza sebe. Ne vidim gdje je taj jak sazvenik iza Srbije", zaključio je ovaj vojno-politički analitičar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...