"OSTAVI GA DA UMRE I PRESELI SE NA FLORIDU": Skandal trese Trumpovu administraciju, bivši predsjednik odbio da pomogne rođaku sa invaliditetom

William Trump, rođen je 1999. godine sa ozbiljnim problemima, a njegova medicinska nega bila je izuzetno skupa.

  • Svijet

  • 08. Sep. 2024  

  • 0

Fred Trump III, nećak bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, nedavno je iznio duboko emotivne tvrdnje o svom stricu u svojoj novoj knjizi „All in the Family: The Trumps and How We Got This Way“. U knjizi, Fred Trump detaljno opisuje kako se njegov sin William, koji je rođen sa teškim napadima i rijetkim genetskim poremećajem, suočavao sa izazovima koje je dodatno otežala Trumpova porodica.

William Trump, rođen je 1999. godine sa ozbiljnim problemima, a njegova medicinska nega bila je izuzetno skupa. Fred Trump je objasnio da su u početku članovi porodice podržavali njegovog sina, uključujući medicinsku zaštitu putem „Trump Organization“ plana. Međutim, kako je Donald Trump bio u finansijskim problemima, medicinska zaštita za Williama je uskoro ukinuta, a Fred i njegova porodica su se našli u još jednom problemu – bili su izbačeni iz testamenta.

Fred Trump je osudio svog strica zbog nedostatka saosjećanja. Izjavio je da Donald Trump nikada nije upoznao Williama i da nije pokazao interesovanje za njega.

"Nikada nije ni pitao za Williama", rekao je Fred Trump, naglašavajući da je Donald Trump tokom svog predsjedničkog mandata pokazivao vrlo malo empatije za ljude sa invaliditetom.

"Na početku je porodica bila veoma podržavajuća. Sada, imajte na umu da nikada nisu dolazili u posjetu, a mnogi od njih mogli su pješke da dođu do bolnice koliko im je bila blizu. Nikada nisu dolazili. Zaista nikada nisu zvali, ali su pristali da stave Williama na medicinsko osiguranje porodice 'Trump Organization', što smo mi veoma cijenili. Njegovi troškovi su bili van kontrole, bio je sedam nedjelja u dvije različite bolnice. Ako se sjećate, Donald je tada bio u veoma lošoj finansijskoj situaciji. Kada je William konačno došao kući poslije sedam nedjelja bolničkog liječenja u dvije različite bolnice, shvatili smo, iz pisma koje je poslao Donaldov advokat, da će ta medicinska zaštita, tačnije osiguranje biti ukinuto, i da smo, u suštini, također izbačeni iz testamenta mog djeda. Moja sestra Mary i ja smo bili izbačeni“, ispričao je Fred Trump.

Fred tvrdi da Donalda Trumpa ne interesuje mnogo šta se dešava sa tim drugim ljudima. „I to je ono što sam morao da naučim na teži način.”

Pored toga, Fred Trump je tvrdio da mu je Donald Trump tokom privatnog sastanka u Ovalnoj kancelariji rekao da bi osobe sa invaliditetom „trebalo da umru“ što je dodatno pojačalo njegovu frustraciju i osjećaj izdaje.

„Bez oklijevanja mi je rekao: ‘Tvoj sin te ne prepoznaje, bolje je da umre, a ti se odseli na Floridu“, rekao je Fred i dodaje da mu je u tom trenutku samo rekao da ga sin prepoznaje.

„Da li sam bio iznenađen? Mislim da ne možete čuti tako nešto i da se ne iznenadite“, dodao je on. „Ali to je ono što je on postao. To je tužno.“

Nakon što je Fred Trump ovo javno ispričao, oglasio se direktor komunikacija Donalda Trumpa, Steven Cheung i demantovao ove tvrdnje.

„Ovo je potpuno izmišljena i totalna lažna vijest najvišeg reda“, rekao je on. „To je užasavajuća laž. Svako ko poznaje Trumpa zna da on nikada ne bi koristio takve riječi, a lažne priče poput ove su temeljno razotkrivene. Ovo nije ništa drugo do jeftina prilika za prodaju primjeraka knjige koja spada u kantu za jeftine fikcije.“

Fred je izjavio da mu je žao što nema nikakav pismeni dokaz za sve što tvrdi da mu je Donald Trump tada izgovorio.

„Nažalost, moram da kažem da nemam dokaz. To je bila privatna diskusija u Ovalnoj kancelariji. Samo se nadam da ću u nekom trenutku moći da pronađem nešto dokumentovano“, rekao je Fred III, inače sin rođenog brata Donalda Trumpa, Freda Trampa II.

Inače, Fred Trump III je nedavno izjavio da glasa za Kamalu Harris.

„Vjerujem u politiku iznad politike, i bez sumnje, politika Kamala Harris je ono iza čega stojim“, rekao je on u intervjuu za „The View“. „Dakle, glasat ću za Kamalu Harris. I ako budem zamoljen, ja ću bez oklevanja voditi kampanju za nju.“

alt

Kamala Harris Foto: Tanjug/AP Photo/Stephen B. Morton

Fred Trump i njegova sestra Mary bili su, dakle, glasni kritičari Trumpa. Fred Trump je promovisao svoju novu knjigu, koja sadrži „nikad ranije ispričane priče“ o porodici Trump i složenom odnosu Freda Trumpa sa bivšim predsjednikom.

„Ljudi to znaju, porodice su komplikovane. Svaka porodica ima svog ludog strica“, rekao je on. „Moj stric Donald je lud i ostavio je trag u historiji porodice“.

Uvrijedio i vojne invalide

Ovo nije prvi put da Trump ima neprimjerene komentare za osobe sa invaliditetom. Donald Trump je tokom svog mandata iznio niz uvreda na račun vojnih invalida, kako se ranije često pisalo. John Kelly, šef Bijele kuće za vrijeme mandata Donalda Trumpa, dao je najoštriju kritiku na račun bivšeg predsjednika u ekskluzivnom saopćenju za CNN i javno potvrdio neke od optužbi na račun bivšeg predsjednika SAD koje su iza kulisa bile usmjerene protiv pripadnika američkih oružanih snaga i veterana.

„Šta mogu da dodam što već nije rečeno?“ rekao je Kelly, nakon što je upitan da prokomentariše svog bivšeg šefa, pa dodao:

„Osoba koja smatra da su oni koji brane svoju zemlju u uniformi ili teško ranjeni u borbi, ili su godinama bili mučeni kao ratni zarobljenici, svi ‘gubitnici. Osoba koja nije željela da bude viđena u društvu vojnih invalida jer ‘to nije dobro za njegov imidž’. Osoba koja tvrdi da su naši najdragocjeniji heroji koji su dali život za Ameriku ‘gubitnici’ i nije otišao da posjeti njihove grobove u Francuskoj“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...