GAŠENJE FIRME I SANKCIJE NISU PROBLEM: Dodik preko bivšeg hrvatskog obavještajca naplaćuje milion KM od BiH?

Dugovanja u procesu digitalizacije biće isplaćena firmi iz Zagreba koju je u posao uveo Milorad Dodik, a u čijoj upravi je bivši uposlenik SOA

  • Mini market

  • 09. Sep. 2024  

  • 0

Firma Sirius 2010 je, zbog sankcija SAD-a i povezanosti s porodicom Dodik, izašla iz posla digitalizacije javnih servisa u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu, firma se i ugasila i pod tim nazivom prestala da postoji.

Prema njihovim saopštenjima, imovina i resursi firme prebačeni su na novoosnovanu firmu Nibus Innovations. Bez obzira na gašenje, kako saznaje Oslobođenje, firma nije odustala od naplate dugovanja za posao koji je odrađen u procesu digitalizacije prije stavljanja na listu sankcija SAD-a i gašenje računa.

U dopisu koji je stigao na adresu Ministarstva prometa i komunikacija BiH predstavnici firme Nibus Innovations dostavljaju dokaz o pripajanju firme Sirius u njihovu firmu i traže hitnu isplatu dugovanja za prethodno urađeni posao, koja iznose više od 1,2 miliona maraka.

Crna lista nije prepreka

Ali, vratimo se na početak.

U aprilu prošle godine raspisan je tender za digitalizaciju Javnih servisa u Bosni i Hercegovini. Zaprimljene su dvije ponude. Prva grupa ponuđača (Sirius 2010. d. o. o. Banja Luka i OiV d. o. o. Zagreb) dala je ponudu od 25.535.112,19 KM bez PDV-a, dok je ponuda druge grupe ponuđača (MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo, Roaming Networks d. o. o. Banja Luka, UNIS telekomunikacije d. d. Mostar i Flame Data Technologies SRL Rumunija) iznosila 25.532.239,90 KM.

Uprkos žalbama i sumnjama u nezakonitosti, poput onog da je OiV (Odašiljači i veze) Zagreb predao falsificirane dokumente koji se odnose na ispunjavanje uslova iz tehničke i profesionalne sposobnosti, odnosno da je OiV sam sebi izdao izjavu o ispunjavanju uslova, konkretno o izgradnji DVB-T2 mreže, odnosno projektu digitalizacije na nivou Hrvatske, konzorcij Siriusa 2010 i OIV-a dobija posao.

Dio posla je je urađen, a onda je firma “Sirius 2010” zbog povezanosti s porodicom Dodik, završila na crnoj listi SAD-a. Uslijedilo je gašenje firme pod tim nazivom i prebacivanje u novonastalu firmu Nibus Innovations, ali i izlazak iz posla digitalizacije javnih servisa. Međutim, kako saznaje Oslobođenje, nisu odustali od naplate dugovanja za odrađeni posao.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH nema namjeru isplatiti navedena dugovanja. Barem ne firmi Nibus Innovations, odnosno nepostojećoj firmi Sirius 2010.

imageMilorad Dodik je kumovao poslu

"Članice konzorcija su u svom izjašnjenju navele da je kompanija Odašiljači i veze spremna da preuzme sve obaveze i potraživanja, uključujući i naplatu već izdatih faktura (čiji iznos je 1.228.645,03 KM). Shodno tome, Ministarstvo će sva neizmirena potraživanja po Ugovoru, bez obzira na to kada su nastala, izmiriti u korist kompanije Odašiljači i veze nakon potpisivanja dodatka ugovora čiju će realizaciju samostalno nastaviti kompanija Odašiljači i veze Zagreb. U mišljenju Pravobranilaštva BiH, između ostalog, navodi se da prema Zakonu o obligacionim odnosima svaki dužnik solidarno odgovara za ugovorene obaveze, te se može potpisati dodatak ugovora, kojim bi sva prava i obaveze iz Ugovora solidarno preuzela kompanija Odašiljači i veze, a Sirius 2010 Banja Luka bi se odrekao svih potraživanja, uz prethodnu provjeru sposobnosti Odašiljača i veza Zagreb za samostalnu realizaciju ugovora. Postupajući u skladu sa mišljenjem Pravobranilaštva BiH, Ministarstvo je zatražilo od kompanije Odašiljači i veze Zagreb da dostavi dokaze u cilju provjere sposobnosti za samostalnu realizaciju ugovora, te bankovnu garanciju za dobro izvršenje ugovora za dio koji je ranije pokrivao Sirius 2010 Banja Luka. U skladu sa našim zahtjevom, Odašiljači i veze Zagreb su dostavili traženu dokumentaciju kao dokaz svoje sposobnosti za nastavak realizacije ugovora, te je izvršena provjera iste i zapisnički konstatirano da je dokazana zahtjevana tehnička i profesionalna sposobnost da samostalno nastave realizaciju Ugovora", naveli su za Oslobođenje iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Pojednostavljeno, dugovanja za posao koji je uradila firma sa crne liste SAD-a Sirius 2010 (Nibus Innovations) isplatit će se firmi OiV iz Zagreba. Ali, da je vrlo moguće da je traženje isplate navedenih dugovanja od Sirusa (Nibusa) zapravo fiktivno, pokazuje slijed i razvoj događaja.

Zagrebačke veze

Krenimo redom. Firma Sirius 2010, koja se povezuje s porodicom Dodik, u posao digitalizacije uvela je firmu iz Zagreba OiV. Uz sumnje u nezakonitosti, tender su dobili od Ministarstva prometa i komunikacija BiH na čijem je čelu ministar Edin Forto (Naša stranka), koalicioni partner Milorada Dodika (SNSD) na državnom nivou.

Nakon američkih sankcija, u poslu ostaje samo firma iz Zagreba kojoj će Ministarstvo isplatiti sva dugovanja i nastaviti proces digitalizacije. Nadalje. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH sa ministrom Fortom na čelu ne zabrinjava ime u potpisu dokumenata firme OiV iz Zagreba. A to je predsjednik uprave Mate Botica. Bivši direktor hrvatskih obavještajnih službi, odnosno bivši šef Operativnog tehničkog centra (OTC) ove institucije koji je bio zadužen za prisluškivanje.

Prema pisanju hrvatskih medija, Botica je s pozicije u OTC-u smijenjen nakon afere u koju je bio uključen tadašnji ravnatelj SOA Josip Buljević. Policija je u jednoj od operacija protiv organiziranog kriminala tražila liste brojeva mobitela za koji se na kraju ispostavilo da ga koristi Buljević. Neko u OTC-u je prepoznao taj broj i protivno pravilima službe mu dojavio, pisali su hrvatski mediji.

Na kraju, sumnja li iko da će zagrebački meštar obavještajnih službi naći načina da se poravna sa svojim konzorcijskim partnerom, kako god se on zvao?

(Oslobođenje)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...