FARUK ĐOZIĆ, PRAVNIK IZ SREBRENICE, ZA "SB": "Moja djeca neće učiti o Karadžiću i Mladiću kao herojima, moraju reagirati Tužilaštvo i Schmidt"

Đozić je stalno nastanjen sa porodicom u Srebrenici i otac je troje djece, od kojih jedino sin ide u školu i ovaj nastavni plan ga očekuje jednog dana.

  • Vijesti

  • 10. Sep. 2024  10. Sep. 2024

  • 0

Djeca devetih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj u okviru predmeta Historija od ove školske godine će učiti o ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao o herojima, a koji trenutno izdržavaju doživotne kazne zatvora, između ostalog zbog genocida u Srebrenici, držanja Sarajeva pod opsadom, ratnih zločina širom BiH. 

Uvođenje nastavnog plana i programa dolazi u godini kada je u najvišem zakonodavnom tijelu UN-a donijeta Rezolucija o Srebrenici, zahvaljujući kojoj je planirano da djeca u školama širom svijeta putem obrazovnog sistema očuvaju sudski utvrđene činjenice o genocidu koji je počinjen 1995. godine.

Iako je negiranje genocida kažnjivo čak i po Krivičnom zakonu BiH, iz manjeg bh. entiteta od njega ne odustaju i to pokazuju i na ovaj način, zbog čega su izazvali burne reakcije - no bez promjene.

Je li ovo tek početak?

"Slobodna Bosna" razgovarala je sa Farukom Đozićem, magistrom pravnih nauka iz Srebrenice, koji je u mandatnom periodu 2018-2022. godina bio delegat u Vijeća naroda entiteta RS, a nedavno odustao od kandidature za načelnika Općine Srebrenica.

Đozić je stalno nastanjen sa porodicom u Srebrenici i otac je troje djece, od kojih jedino sin ide u školu i ovaj nastavni plan ga očekuje jednog dana.

"I ko zna šta još do tada...", govori Đozić za "SB" koji smatra apsolutno neprihvatljivim da djeca, ličnosti poput Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih izučavaju kao heroje umjesto da uče o onome što oni zapravo jesu - ratni zločinci osuđeni za najteža krivična djela po međunarodnom pravu.

"Dok Evropa i i čitav civilizirani svijet zabranjuje javno glorificiranje ratnih zločinaca, nacističkih i fašističkih ideologija, države poput Njemačke i Austrije zabranjuju čak i prikriveno isticanje nacističkih simbola poput 88 koje znači Heil Hitler ili 420 koje označava datum rođenja Hitlera, vlasti u Republici Srpskoj u osnovno obrazovanje uvodi izučavanje ratnih zločinaca kao srpskih nacionalnih heroja. Za šta se odgajaju buduće generacije ukoliko im je Ratko Mladić heroj?", rekao je Đozić koji je, uprkos tome što grad u kojem živi ne nudi mnogo mogućnosti za porodični život, odlučio da ga tamo provodi.

"Ako je Dejtonskim mirovnim sporazumom garantovano pravo na povratak i sigurnost o kakvom povratku i sigurnosti pričamo kada su u obrazovnim programima 'heroji' oni koji su Bošnjake i Hrvate pobili i protjerali.

Ukoliko se ovaj sramni akt ne promijeni, a može se promijeniti samo uz pritisak međunarodne zajednice, moja djeca neće učiti o njima kao herojima već će pisati i govoriti istinu, a to je da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci. Pa ako je cijena slabija ocjena ili vladanje neka bude", kategoričan je Đozić.

Nadležni se proglasili nenadležnim

Kao pravnik, govori nam da u ovom slučaju mora reagirati državno tužilaštvo i tražiti krivičnu odgovornost onih koji su donijeli ovakav plan i program u skladu sa Inzkovim izmjenama krivičnog zakona BiH, a koje se već proglasilo nenadležnim za ovaj slučaj.

"U pogledu samog akta moguće je da samo Ministarstvo povuče plan i program ili da ga visoki predstavnik stavi van snage svojim ovlaštenjima", pojasnio je Đozić za "SB".

No i iz Schmidtovog ureda već su poručili da "svi koji smatraju da su dijelovi nastavnih planova i programa u suprotnosti s postojećim zakonskim okvirom trebaju to pitanje pokrenuti pred relevantnim pravosudnim organima".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...