PRVA REAKCIJA IZ RS-a NA ODLUKU USTAVNOG SUDA BiH: "To nije nikakvo iznenađenje, jer..."

(...) Ustavni sud BiH već godinama primjenjuje praksu koja nije ona koja bi trebalo da štiti Ustav i ustavna rješenja.

  • Politika

  • Prije 6h  

  • 1

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović oglasila se povodom odluke Ustavnog suda BiH da stavi van snage Izborni zakon RS-a.

Ona je rekla da "nije nikakvo iznenađenje odluka krnjeg Ustavnog suda BiH da stavi van snage Izborni zakon Republike Srpske, jer ovaj sud već godinama nastoji da se na svaki mogući način politički obračunava sa Srpskom".

"To nije nikakvo iznenađenje jer Ustavni sud BiH već godinama primjenjuje praksu koja nije ona koja bi trebalo da štiti Ustav i ustavna rješenja, već nastoji da se na svaki mogući način politički obračunava sa Republikom Srpskoj", istakla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je to viđeno još iz ranijih odluka u vezi sa 9. januarom, tzv. Danom Republike Srpske, pa sve do danas.

"U Izbornom zakonu Republike Srpske nema ničega što bi urušilo sistem BiH, ali oni su odlučili na taj način, a stavovi Republike Srpske o odlukama Ustavnog suda su poznati", rekla je Cvijanović za Srnu.

Podsjećamo Ustavni sud BiH stavio je danas van snage Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...