PLENKOVIĆ TVRDI DA SE NJEGOV STAV NIKAD NIJE MIJENJAO: "Nakon podrške Komšiću, Milanović sada vrijeđa Sarajevo"

- Ja cijelo vrijeme imam istu politiku prema Hrvatima u BiH i cijeloj BiH, rekao je Plenković.

  • Vijesti

  • 10. Sep. 2024  

  • 2

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je u Koprivnici hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegovu nedavnu posjetu našoj zemlji. - Ja cijelo vrijeme imam istu politiku prema Hrvatima u BiH i cijeloj BiH, rekao je Plenković.

- On je čovjek koji je išao na predizborne skupove i drukao za (hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka) Komšića. Kakav kredibilitet možeš imati ako si dolazio tamo i govorio: "Ja sam za Komšića" ili "Smanjivat ću broj Hrvata izvan Hrvatske i njihova mjesta u Saboru ću ukinuti skroz"?, rekao je, optuživši Milanovića za "naknadnu pamet".

- Na koji način se on bori? Danas? Nakon drukanja za Komšića u crvenim SDP-ovim šuškavcima na skupovima u Sarajevu, dolazi u Sarajevo na način da ih vrijeđa. I onda što radi? Kreira otpor kod njih i animozitet prema Hrvatskoj, poručio je Plenković.

Naglasio je da "to može podržati samo netko ko apsolutno ništa ne prati".

Na pitanje novinara o tome postoje li izgledi da će se do predsjedničkih izbora otvarati ili rješavati pitanje rotacije ambasadora, Plenković je kazao da su "šanse izvanredne da s Draganom Primorcem riješimo sve što ovaj (Milanović) blokira".

- Mi smo na najzdraviji mogući način 2020. predložili listu ljudi koji su 90 posto bili u sistemu. On je to odbacio i rekao fifty-fifty (pola-pola) i nakon toga se nismo maknuli zbog njegove blokade. Nema te fifty-fifty podjele, nije postojala između bilo kojeg ranijeg predsjednika i vlade. Kasnije, sve što uslijedilo s brojnim uvredama, difamacijama, lažima na osobnoj razini prema vladi..., to ima svoju cijenu, kazao je Plenković.

Govoreći o predsjedničkim izborima, Plenković je rekao da je HDZ-ov kandidat Dragan Primorac odličan kandidat, zreo, da ima sve reference te da će s odmicanjem kampanje dobivati sve veću podršku. Pritom je ponovno kritikovao aktuelnog predsjednika Zorana Milanovića.

- Trebamo predsjednika koji poštuje Ustav, broj jedan, trebamo predsjednika koji je zapadno orijentisan i trebamo predsjednika koji će stvarno ljudima pokazati kako na toj dužnosti voditi civilizirani, kulturni politički dijalog, a ne sve ono što smo gledali od Milanovića zadnjih pet godina, poručio je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...