UKRAJINA JE NA OVO DUGO ČEKALA: Stigao odgovor iz Washingtona koji će razbjesniti Putina...

Drugi saveznici Kijeva isporučuju oružje, ali s ograničenjima kako i kada se ono može koristiti unutar Rusije.

  • Evropa

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Upitan hoće li SAD ukinuti ograničenja Ukrajini na korištenje oružja dugog dometa u ratu protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden rekao je da njegova administracija "trenutno rješava to pitanje".

SAD je dosad oklijevao isporučiti Ukrajini ili odobriti upotrebu oružja koje bi moglo pogoditi mete duboko u Rusiji iz straha da bi to eskaliralo sukob.

Drugi saveznici Kijeva isporučuju oružje, ali s ograničenjima kako i kada se ono može koristiti unutar Rusije, zbog zabrinutosti bi takvi napadi mogli potaknuti odmazdu koja bi uvukla zemlje NATO-a u rat ili izazvala nuklearni sukob.

Izvori su Reutersu rekli da je SAD blizu dogovora da Ukrajini osigura takvo oružje, ali da će Kijev morati pričekati nekoliko mjeseci jer SAD rješava tehnička pitanja prije bilo kakve isporuke.

Američki državni tajnik Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy otputovat će u Kijev kako bi obavijestili Ukrajinu da će se ukinuti ograničenja na korištenje projektila dugog dometa protiv ruskog teritorija. Predsjedavajući Zastupničkog doma vanjskih poslova Michael McCaul potvrdio je to u intervjuu za Axios.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...