NJEMAČKI KANCELAR SCHOLZ: "Došlo je vrijeme da se ispitaju izgledi za mir u Ukrajini"

"Pošten mir koji nije diktiran mir, nije predaja i koji poštuje integritet i suverenitet Ukrajine kao zemlje koja je napadnuta", poručio je Scholz.

  • Evropa

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da je došlo vrijeme da se sagledaju mirni načini za okončanje rata u Ukrajini.

"I opet kažem, sada je trenutak, sada je vrijeme kada moramo istražiti koje se mogućnosti otvaraju, i ispravno je kada ukrajinski predsjednik kaže, i to ću ponoviti, potrebna nam je još jedna mirovna konferencija, a Rusija onda mora da bude za stolom. To je zadatak s kojim sada moramo da se uhvatimo u koštac", rekao je Scholz u govoru u Bundestagu (njemački parlament) u Berlinu.


Naglasio je da će učiniti sve što mogu da osiguraju da bude prilika za mir.

"Pošten mir koji nije diktiran mir, nije predaja i koji poštuje integritet i suverenitet Ukrajine kao zemlje koja je napadnuta", poručio je Scholz, prenosi Anadolija.

Njemački kancelar je u nedjelju izrazio podršku pozivanju Rusije na međunarodnu mirovnu konferenciju za okončanje rata u Ukrajini.

Za javni servis ZDF rekao je da su tokom njegovog nedavnog sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarali o najnovijim dešavanjima, kao i o izgledima za novu mirovnu konferenciju za okončanje rata.

"Mislim da je ovo trenutak kada moramo razgovarati o tome kako da izađemo iz ove ratne situacije i postignemo mir brže nego što se čini u ovom trenutku. Definitivno će biti još jedna mirovna konferencija, a predsjednik Volodimir Zelenski i ja se slažemo da ona mora uključivati Rusiju", rekao je Scholz.

U međuvremenu, Scholz je ponovo obećao da će oštro suzbiti ilegalnu migraciju u Njemačkoj.

"Sada smo organizovali takav let za deportaciju u Afganistan i mogu vam reći da ćemo ih imati još i da ćemo tako nastaviti. Također ćemo ponovo izvršiti deportacije kriminalaca u Afganistan i Siriju", istakao je Scholz.


Njemačka lijevo-liberalna koaliciona vlada nalazi se pod sve većim pritiskom da obuzda neregularnu migraciju nakon napada nožem u zapadnom gradu Solingenu prošlog mjeseca, u kojem su tri osobe ubijene, a osam ih je povrijeđeno od strane odbijenog sirijskog tražioca azila.

Vlasti su saopćile da je osumnjičeni došao u Njemačku 2022. godine, ali da se nije prijavio za izbjeglički status u toj zemlji. On je prošle godine trebao biti deportovan u Bugarsku, prvu zemlju u koju je ušao u Evropsku uniju. Teroristička grupa ISIS preuzela je odgovornost za napad.

Njemačka, koja je najveća evropska ekonomija, ostaje glavna destinacija za neregularne migrante i tražioce azila koji pristižu u EU.

Prošle godine su njemačke vlasti registrovale 266.224 slučaja ilegalnog ulaska i boravka. Mnogi od neregularnih migranata bili su tražioci azila iz Sirije i Afganistana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...