"REPERKUSIJE PO ZDRAVLJE VELIKE": Osam lokalnih zajednica protiv rudarenja litijuma na Majevici, potpisali zajedničku izjavu

"Dokazano je da su reperkusije po zdravlje zaista velike, poljoprivreda će biti ugrožena, turizam i litij ne idu zajedno i velika je dilema koliko će biti moguć život na tom prostoru", kazao je gradonačelnik Brčkog.

  • Vijesti

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 0

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić zajedno sa gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima osam gradova i općina prisustvovao je okruglom stolu pod nazivom "Zajedničke aktivnosti lokalnih zajednica u borbi protiv otvaranja rudnika litija na Majevici", gdje je potpisana zajednička izjava protiv otvaranja rudnika litija.

Zajedničku izjavu potpisali su gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, predstavnici gradova Tuzle i Bijeljine i načelnici općina Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić i Sapna, a u njoj je navedeno kako se izričito protive otvaranju rudnika litija i drugih pratećih elemenata na Majevici, zatim da otvaranje rudnika može nanijeti nepopravljivu štetu za prirodu i životnu sredinu te ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima i da će sve aktivnosti u borbi protiv otvaranja rudnika zajednički organizirati i tako nastupati prema široj javnosti i višim nivoima vlasti i međunarodnim predstavnicima.

"Dokazano je da su reperkusije po zdravlje zaista velike, poljoprivreda će biti ugrožena, turizam i litij ne idu zajedno i velika je dilema koliko će biti moguć život na tom prostoru", kazao je gradonačelnik Brčkog.

Načelnik Lopara Rado Savić istaknuo je kako je cilj bio da se postigne suglasnost i dođe do službenog stava. "Cilj je bio da se dođe do usuglašenog zvaničnog stava koji bi jasno izrazio protivljenje otvaranju rudnika litija na Majevici i u tome smo postigli potpunu suglasnost", istaknuo je načelnik Lopara Rado Savić kao inicijator sastanka, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta. 

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...