LUIGI SORECA, NOVI ŠEF DELEGACIJE EU U BiH: "Prisutnost EUFOR-a u BiH jasan znak opredijeljenosti EU za BiH" (FOTO)

Soreca je podsjetio kako je Evropska unija u 2022. godini udvostručila prisutnost EUFOR-a u BiH.

  • Vijesti

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 0

"Čast mi je bila obratiti se vojnicima i ženama iz 23 zemlje, predstavnicima vlasti i međunarodne zajednice na završnoj ceremoniji EUFOR-ove vježbe ‘Brzi odgovor‘. Prisutnost EUFOR-a u BiH je jasan i vidljiv znak opredijeljenosti EU za BiH", napisao je novoimenovani ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini italijanski diplomata Luigi Soreca.

Soreca je podsjetio kako je Evropska unija u 2022. godini udvostručila prisutnost EUFOR-a u BiH.

"Brzi odgovor ponovo je potvrdio EUFOR-ov kapacitet za odgovor multinacionalnih snaga i njegovu postojanu podršku institucijama BiH, posebno Oružanim snagama BiH, u održavanju sigurnog okruženja", zaključio je on.

"Brzi odgovor 24" je godišnja velika aktivnost obuke koju EUFOR provodi od 24. avgusta do 16. septembra 2024.

Iz EUFOR-a su ranije naglasili da je svrha navedene vježbe pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi kontinuiranu potporu svojim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ova obuka velikih razmjera uključuje jedinice na terenu iz sve 23 zemlje EUFOR-a koje će privremeno biti pojačane austrijskim, mađarskim i rumunskim rezervnim snagama. Ove godine EUFOR ima i podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u izvođenju ove vježbe koji im osiguravaju lokacije za izvođenje ove obuke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...