LUIGI SORECA, NOVI ŠEF DELEGACIJE EU U BiH: “Moja ambicija je da u narednim godinama zajedno slavimo još i više prekretnica" (VIDEO)

Istakao je kako se osjeća privilegovanim ponovo biti u BiH, državi sa kojom je niz godina radio u cilju podrške njenim evropskim integracijama.

  • Vijesti

  • 04. Sep. 2024  04. Sep. 2024

  • 1

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem na kojem je uručio akreditive, novi šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Luigi Soreca obratio se putem video poruke u kojoj je naglasio svoju snažnu predanost podršci državi na njenom putu ka članstvu u EU. Ambasador Soreca se u poruci osvrnuo na svoj dosadašnji rad u vezi BiH, podsjetivši na prekretnicu iz 2010. godine kada je uveden bezvizni režim za putovanja u EU.

Naglasio je da je dalji napredak na evropskom putu moguć uz političku volju i saradnju svih nivoa vlasti. Također je izrazio ambiciju da u narednim godinama ostvari nove prekretnice.

“Dobar dan svima u Bosni i Hercegovini! Moje ime je Luigi Soreca i upravo sam Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predao akreditive kao ambasador Evropske unije. Time od danas zvanično počinje moj angažman na predstavljanju Evropske unije u Bosni i Hercegovini i podrška naporima u približavanju ove zemlje članstvu,” kazao je ambasador Soreca na početku videa.

Istakao je kako se osjeća privilegovanim ponovo biti u BiH, državi sa kojom je niz godina radio u cilju podrške njenim evropskim integracijama.

“Dobro se sjećam radosti građana ove zemlje kada im je 15. decembra 2010. godine odobren bezvizni režim s Evropskom unijom. Ponosan sam što mogu reći da sam u to vrijeme pri Evropskoj komisiji bio zadužen za koordinaciju pokretanja i implementacije Dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu,” rekao je, te podsjetio kako je BiH uspješno ispunila 174 preduslova za dobivanje bezviznog režima.

“Moja ambicija je da u narednim godinama zajedno slavimo još i više prekretnica. Ali napredak na evropskom putu zahtijeva kontinuiran i konstruktivan rad vlasti na svim nivoima, kao i uključivanje cijelog društva.

Kao što je više puta isticala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, proširenje Evropske unije je jedan od najznačajnijih političkih prioriteta. Projekat ujedinjenja našeg kontinenta u miru, stabilnosti i prosperitetu ne može biti potpun bez Bosne i Hercegovine i ostatka regiona,” naglasio je Soreca.

Istakao je kako je ćlanstvo u Evropskoj uniji je najvažniji zajednički cilj za većinu ljudi širom BiH te dodao da je članstvo je cilj koji ujedinjuje.

“Nužne reforme na evropskom putu donijet će i brojne konkretne koristi, čak i prije nego što Bosna i Hercegovina formalno postane članica. Bolje javne usluge, snažnija vladavina prava, konkurentnija privreda, bolje saobraćajne veze i čišća energija su samo neki od primjera,” kazao je ambasador.

Zaključio je kako je Bosna oduvijek bila u srcu Evrope te još jednom kazao kako se raduje zajedničkom radu na evropskoj budućnosti zemlje i “otkrivanju ove prelijepe zemlje i boljem upoznavanju njenih srdačnih ljudi”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...