SASTANAK U MADRIDU ZA GAZU: Koje korake treba poduzeti kako bi se zaustavio izraelski genocid i...

(...) zločini na Zapadnoj obali.

  • Evropa

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 0

Na ministarskom sastanku Arapsko-islamske Kontakt grupe za Gazu i zvaničnika nekoliko članica Evropske unije (EU) izražena je zabrinutost zbog sve većeg kršenja međunarodnog prava u Palestini, javlja Anadolija. 

Na sastanku u španskoj prijestolnici Madridu također je naglašena potreba za hitnim prekidom vatre u Gazi, saopštilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC) i Kontakt grupe Arapske lige za Gazu, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i ministri vanjskih poslova Španije, Norveške, Slovenije, Nigerije i Irske. 

Na sastanku je posebno razgovarano o koracima koje treba poduzeti kako bi se zaustavio izraelski genocid u Gazi i zločini naZapadnoj obali. Revidirani su tekući pregovori o prekidu vatre u Gazi i napori u pružanju humanitarne pomoći, a razgovaralo se i o naporima potrebnim za priznanje države Palestine te postizanju rješenja o dvije države. 

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj na kraju sastanka poziva se međunarodna zajednica da prizna Palestinu što je prije moguće i da podrži rješenje o dvije države. Šef turske diplomatije naglasio je da treba intenzivirati zajedničke napore za punopravno članstvo Palestine u UN-u i za njeno priznanje od strane što više država.    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...