MIRKO ŠAROVIĆ O SUDSKOM PROCESU PROTIV DODIKA: "U strahu je, vidi se da se promijenio"

Šarović je kritikovao i vodstvo svoje stranke otkriviši da je saradnja sa trenutnim rukovodstvom “skromna” i da SDS, po njegovoj procjeni, nikada nije bila slabiji.

  • Politika

  • 17. Sep. 2024  17. Sep. 2024

  • 0

"Moć SNSD-a i njenih koalicionih parnera oslabila je (u bh. entitetu Republika Srpska), zreli su da padnu i mislim ako ne sada onda će opšti izbori definitivno biti razlaz sa tom politikom", kazao je za N1 bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

U emisiji Dan uživo Šarović je kritikovao i vodstvo svoje stranke otkriviši da je saradnja sa trenutnim rukovodstvom “skromna” i da SDS, po njegovoj procjeni, nikada nije bila slabiji.

Ipak, ne cvjetaju ni ruže u suprotnom taboru jer su, kako je dodao Šarović, sve žešći sukobi između SNSD-a i koalicionih partnera.

Ove izbore pratite iz prikrajka. Je li to prvi put u vašoj karijeri, ako izuzmemo onaj period kad ste bili pod zabranom bavljenja politikom, da niste aktivno uključeni u izborni proces?

Skoro u svim poslijeratnim izborima bio sam sudionik. Možda sam apstinirao ono vrijeme kad sam bio pod sankcijama (bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini) Paddyja Ashdowna. Ali pažljivo pratim sve što se dešava i navijam na svoj način. Nema više te strasti koju politika i učešće na izborima donosi.

Pitaju li vas za savjet u stranci, jeste li na bilo koji način uključeni u politički život SDS-a?

Saradnja sa trenutnim rukovodstvom je skromna ili slabija nego što bi to trebalo da bude. To je njihova odluka. Pitanje je da li možda ima stvari o kojima drugačije razmišljam. Smatram da je SDS-u i opoziciji potreban svaki član, nema ih na bacanje, jer je Dodik i dalje vrlo jak. Za pobjedu protiv njega potrebno je maksimalno okupljanje i sadašnjih i bivših.

Čini se nikada skromnija kampanja SDS-a?

SDS nema više onih masovnih, šatorski predstava koje su bile ranije. Možda čuvaju snagu za taj finiš kampanje. Mislim da je SDS nakon 18 godina vlasti na različitim nivoima u ovom trenutku najslabiji.

Iz čega to zaključujete?

Objektivno je mnogo faktora koji me navode na tu pomisao. RS je u ozbiljnoj finansijskoj situaciji, u ozbiljnoj krizi… Nema investicija. Dodik je pritisnut sankcijama i znam kako mu je jer sam i sam bio pod sankcijama. Uz to ima sudski proces. Sve to utiče da je ta moć oslabila, zreli su da padnu i mislim ako ne sada onda će opšti izbori definitivno biti razlaz sa tom politikom.

Može li opozicija u RS-u iznanaditi?

SNSD je vrlo jaka i nije je lako pobijediti, ali kako posiješ tako ćeš i požnjeti. Kako si se pripremao tako ćeš i proći na izborima. Ako ideš u dvije ili tri kolone protiv Dodika onda se ne nadaj prevelikom uspjehu. To je najveći nedostatak na ovim lokalnim izborima, nijedna opoziciona stranka nije kadra da sama pobijedi SNSD.

Sukobi SNSD-a sa koalicionim partnerima?

To je nešto što pokazuje da unutar te koalicije nije sve kako treba, da je trenutak da se iskoriste slabosti SNSD-a i samog Dodika.

Mislite da su njegovi partneri primijetili da je Dodik pod pritiskom zbog sankcija?

Apsolutno, oni na neki način razmišljaju o vremenu koje će doći sigurno, samo je pitanje kada. Vidljivo je iz ponašanja nekih od njih da se vide kao (budući) lideri. To je već zrelo za neke ozbiljne stvari.

Da li je realna rekonstrukcija Vlade RS-a?

Moje mišljenje koje se možda neće svidjeti opozicionarima, mislim da je pravo vrijeme za promjene 2026. nakon 20 godina vladavine Dodika. Ne vjerujem da će sad doći do promjene.

Kako će završiti sudski proces protiv Dodika?

Mislim da je Dodik vrlo zabrinut, njegovo ponašanje posljednjih mjeseci je drugačije. Ne vidim tu vrstu robusnosti i sigurnosti sa kojom je plijenio. Imama osjećaj da je popustljiviji i da je spreman na stvari na koje ranije nije bio. To je pokazatelj da ima strah od onog što će donijeti taj sudski proces. Ali da jeste ozbiljan problem (za Dodika) je sigurno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...