U OVOJ EVROPSKOJ ZEMLJI JE NAJLJEPŠE OSTARITI: Pogledajte pet mjesta idealnih za porodicu i koliko vam novca treba za opušten i lijep život

Sa jakim naglaskom na porodičnim vrijednostima i kulturom dobrodošlice, djeca budu lijepo prihvaćena, a postoji mnogo događaja i aktivnosti usmjerenih na porodicu tokom cijele godine.

  • Jeste li znali

  • 17. Sep. 2024  

  • 0

Portugal nudi odlično okruženje za porodicu kao bezbjedna zemlja, stabilna i visokog kvaliteta života, ali - od vašeg stila zavisi koje bi vam mjesto najviše odgovaralo.

Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi, prirodnim ljepotama i istinskom šmeku „stare Evrope“, Portugal se nedavno našao na vrhu liste najboljih zemalja za uživanje u penziji (International Living’s 2024 Annual Global Retirement Index), a kao jedna od najbezbjednijih zemalja na svijetu sve je interesantniji i porodicama, piše Nova.rs.

Sa jakim naglaskom na porodičnim vrijednostima i kulturom dobrodošlice, djeca budu lijepo prihvaćena, a postoji mnogo događaja i aktivnosti usmjerenih na porodicu tokom cijele godine. Važni aduti su kvalitetna zdravstvena zaštita i obrazovanje, kako javno, tako i privatnom, po relativno pristupačnim cijenama u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

Pored toga, priroda Portugala, uključujući plaže, planine i šume, nudi obilje mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, podstičući zdrav i aktivan način života. Sve u svemu, portugalska kombinacija bezbjednosti, pristupačnosti, porodične kulture i pristupa prirodi čini ovu zemlju idealnom za porodice.

Ali, koje tačno mjesto u Portugalu?

Pet najboljih mjesta u Portugalu za porodice

To svakako zavisi od različitih faktora kao što su životni stil, budžet, blizina posla ili škole, kao i neki drugi lični interesi. Međutim, neki krajevi Portugalu su posebno popularni izbori za porodice zbog kvaliteta života, bezbjednosti, pogodnosti i mogućnosti obrazovanja. Idealista predstavlja pet.

Na prvom mjestu je Algarve, južni region Portugala. Sunčana južna obala veliki je magnet za turiste, posebno iz sjeverne Evrope, a mnogi odlučuju i da ostanu tamo formirajući veliku, multinacionalnu zajednicu. Život u Algarveu znači da možete uživati u plažama i kada nema turista, a vrijeme je sunčano i toplo mnogo prije i poslije tradicionalne sezone.

Ako se selite u Portugal zbog posla, Lisabon je grad za vas: jedan je od najboljih gradova na svijetu za radnike na daljinu, može se pohvaliti kvalitetnim sistemom javnog prijevoza, brojnim coworking bazama i visokim platama. Ali, Lisabon je rangiran i kao drugi najbolji grad na svijetu za stvaranje porodice, zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ogromnom broju i raznovrsnosti kulturnih aktivnosti i aktivnosti na otvorenom, kvalitetu života i visokom kvalitetu obrazovanja… Takođe ima raznoliku zajednicu iseljenika iz desetina različitih zemalja.

Drugi po veličini grad u Portugalu je jeftiniji od glavnog grada, ali parira Lisabonu ili ga čak i nadmašuje po arhitektonskoj ljepoti. Ipak, glavni razlog zbog kojeg iseljenici previđaju Porto u korist Lisabona je klima, Porto je sjeverniji. Grad je nevjerovatno pogodan za porodicu i bezbjedan, ali treba istražiti mogućnosti školovanja prije nego što se odlučite.

Ako želite mirniji način života za svoju porodicu, Koimbra je dobar izbor. Prva prijestolnica Portugala ima bogato historijsko i kulturno naslijeđe, uključujući i čuvenu biblioteku Joanina na Univerzitetu u Koimbri, najstarijem univerzitetu u zemlji. Grad se praktično nalazi u sredini zemlje, između Porta i Lisabona, sa odličnim saobraćajnim vezama do oba grada. Najveći nedostatak je što grad nije na obali, pa ako želite da vidite plažu, moraćete da putujete. Ali sa odličnim plažama koje su udaljene jedva sat vremena, to možda neće biti problem.

Poznat kao „Venecija Portugala“, Aveiro je poznat po svojim kanalima i gondolama. Iako bi vas njegova mala veličina mogla uplašiti ako još niste naučili jezik, grad je turistička destinacija tako da bi trebalo da nađete dosta lokalnog stanovništva koje govori engleski ako vam je potrebno. Grad je nevjerovatno bezbjedan i pogodan za porodicu, a pritom potpuno drugačiji od drugih.

Koliko je potrebno četvoročlanoj porodici da opušteno živi u Portugalu?

Troškovi udobnog života za četvoročlanu porodicu u Portugalu variraju u zavisnosti od različitih faktora kao što su lokacija, životne preferencije, potrošačke navike… Neki utisak se ipak može steći na osnovu pregleda približnih mjesečnih troškova.

Stanovanje: Najam trosobnog stana u centru grada može da se kreće od 800 do 1500 eura mesečno, u zavisnosti od grada i naselja. U većim gradovima kao što su Lisabon ili Porto, cijene iznajmljivanja u centru grada mogu biti znatno veće, od 1.500 eura ili više.

Komunalne usluge: Uključujući struju, grijanje, hlađenje, vodu i smeće, komunalije mogu koštati oko 150 do 300 eura mesečno.

Hrana: Ova stavka u velikoj mjeri zavisi od vaših navika u ishrani i od toga da li kuhate kod kuće ili često večerate po restoranima. Porodični mjesečni račun za namirnice može da se kreće od 400 do 800 eura.

Prijevoz: Ako posjedujete automobil, morat ćete da uzmete u obzir troškove goriva, osiguranja i održavanja, koji bi mogli da iznose oko 150 do 300 eura mjesečno. Troškovi javnog prevoza mogu varirati u zavisnosti od grada, a mjesečna karta košta 30 do 80 eura po osobi.

Zdravstvena zaštita: Portugal ima javni zdravstveni sistem, ali mnogi stanovnici se odlučuju za privatno zdravstveno osiguranje radi bolje pokrivenosti. Troškovi zdravstvenog osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od pokrivenosti i starosti članova porodice, ali uglavnom se kreću od 100 do 300 eura mesečno.

Obrazovanje: Ako vaša djeca pohađaju internacionalne ili privatne škole, školarine mogu biti poprilično visoke. Na primjer, u internacionalnim školama mogu da se kreću od 500 do 1.000 eura mjesečno po detetu.

Zabava i ostalo: Ovo uključuje troškove za slobodne aktivnosti, odjeću i druge razne troškove. Budžet od oko 300 do 500 eura mjesečno za ove troškove bi bilo razuman.

Sabirajući ove procenjene troškove, četvoročlana porodica bi mogla da očekuje da će potrošiti otprilike 2.330 do 4.780 eura mjesečno da bi opušteno živjela u Portugalu. Međutim, imajte na umu da su ovo samo grube procjene, a stvarni troškovi mogu da variraju. Uvijek je dobra ideja istražiti specifične troškove na osnovu potreba vaše porodice i životnih preferencija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...