ZAPADNI SAVEZNICI OKREĆU LEĐA IZRAELU: Smanjenje izvoza oružja, Natanyahu traži nove saveznike

Ovaj trend, koji je nezabilježen u historiji izraelsko-zapadnih odnosa, odražava rastuću zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava i humanitarnih posljedica sukoba u Gazi

  • Svijet

  • 17. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 0

Izrael se suočava s neviđenim izazovima dok zapadne zemlje, koje su bile njegovi dugogodišnji saveznici, uvode ograničenja na izvoz oružja. Ovaj preokret u međunarodnoj politici dolazi u trenutku kada se sukobi u Gazi intenziviraju, a zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava i humanitarnih posljedica raste, piše Stav.ba.

Dok Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države smanjuju svoje isporuke oružja, Izrael je prisiljen tražiti nove dobavljače kako bi osigurao svoje vojne kapacitete. Ova situacija ne samo da testira izraelsku vojnu strategiju, već i preispituje odnose s međunarodnom zajednicom.

U posljednjih nekoliko mjeseci, svijet je svjedočio značajnom preokretu u međunarodnoj politici prema Izraelu. Zemlje koje su tradicionalno bile ključni saveznici Izraela, poput Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, počele su uvoditi ograničenja na izvoz oružja u tu zemlju.

Ovaj trend, koji je nezabilježen u historiji izraelsko-zapadnih odnosa, odražava rastuću zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava i humanitarnih posljedica sukoba u Gazi. Dok se Izrael suočava s neviđenim izazovima, međunarodna zajednica preispituje svoje vojne odnose s ovom bliskoistočnom državom, što bi moglo imati dalekosežne posljedice na regionalnu sigurnost i stabilnost.

Njemačka je značajno smanjila izvoz obrambenog oružja u Izrael, što je dio šireg trenda među zapadnim zemljama. Prema najnovijim izvještajima, njemački izvoz obrambenog oružja u Izrael iznosio je samo 14 miliona eura do kraja augusta, što je najniža brojka od 2004. godine. Izvoz ofanzivnog oružja također je drastično smanjen, s ukupnom isporukom od samo 32.000 eura ove godine, u poređenju s 20 miliona eura prošle godine.

Njemačko Ministarstvo gospodarstva izjavilo je da ozbiljno shvata znakove kršenja međunarodnog prava i da je izrazilo svoja očekivanja Izraelu da djeluje u skladu s međunarodnim pravom u ostvarivanju svog prava na samoodbranu. Izvori iz njemačke industrije oružja potvrdili su da im je sve teže dobiti dozvolu za izvoz u Izrael.

Slične mjere poduzimaju i druge zemlje. Velika Britanija je početkom ovog mjeseca objavila odluku o zamrzavanju niza isporuka oružja Izraelu zbog rata u Gazi i zabrinutosti zbog masovne civilne štete i kršenja međunarodnog prava. Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy izjavio je da to nije potpuni embargo, ali da će određene isporuke biti prekinute.

Sjedinjene Američke Države također su privremeno obustavile isporuku teških bombi Izraelu zbog straha da će biti korištene u Gazi. Ovo je dio šireg trenda u kojem SAD preispituje svoju vojnu pomoć Izraelu u svjetlu sukoba u Gazi. Francuska je ograničila sudjelovanje izraelskih firmi na najvažnijoj izložbi oružja u zemlji, što je također dio šireg trenda u kojem europske zemlje preispituju svoje odnose s Izraelom.

Ovaj trend odražava rastuću zabrinutost međunarodne zajednice zbog kršenja međunarodnog prava i humanitarnih posljedica sukoba u Gazi. Mnoge zemlje koje su tradicionalno podržavale Izrael sada preispituju svoje politike kako bi osigurale da njihova vojna pomoć ne doprinosi daljnjem nasilju i kršenju ljudskih prava.

Izrael suočen s neviđenim izazovima

Ovo smanjenje izvoza oružja predstavlja nešto s čime se Izrael nikada ranije nije suočavao. Izrael je dugo vremena uživao podršku svojih zapadnih saveznika, uključujući kontinuiranu vojnu pomoć i izvoz oružja. Međutim, trenutna situacija predstavlja značajan izazov za izraelsku vojnu strategiju i sigurnost.

Njemačka, koja je jedan od najvećih izraelskih saveznika, isporučila je Izraelu oružje i vojnu opremu vrijednu 326,5 miliona eura u 2023. godini. No, ove godine, zbog rastuće zabrinutosti zbog sukoba u Gazi i kršenja međunarodnog prava, Njemačka je značajno smanjila svoje isporuke. Slične mjere poduzimaju i druge zemlje, što dodatno otežava situaciju za Izrael.

Potraga za novim dobavljačima: Indija i Srbija

Suočen s ovim izazovima, Izrael se okreće novim dobavljačima oružja kako bi osigurao svoje vojne kapacitete. Indija i Srbija su među zemljama koje su se pojavile kao ključni partneri u ovom kontekstu.

Indija isporučuje zamašne količine oružja Izraelu, uključujući dronove proizvedene po izraelskoj licenci. Ova saradnja omogućava Izraelu da nadoknadi smanjenje isporuka iz zapadnih zemalja i osigura potrebnu vojnu opremu za svoje operacije.

Iz Srbije su u osam navrata vojnim avionima dovezeni municija raznog kalibra, granate i bombe koje mogu razarati tunele paravojne formacije Hamasa u Gazi. U maju su dva broda dovezla u Izrael motore za rakete, rezervne dijelove za artiljeriju i 27 tona eksploziva. Ova saradnja sa Srbijom omogućava Izraelu da osigura kontinuitet u opskrbi oružjem uprkos ograničenjima iz drugih zemalja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...