"SRBIJA ZVANIČNO VOJNO NEUTRALNA, A IZVOZI ORUŽJE": Šta se krije iza posjete predsjednika Izraela Beogradu

Gost iz Izraela zahvalio se Vučiću što je Srbija stala uz njegovu zemlju u teškom trenutku.

  • Regija

  • 11. Sep. 2024  

  • 1

Predsjednik Izraela svečano je dočekan u Beogradu u trenutku kada su mnoge evropske zemlje okrenule leđa jevrejskoj državi, zbog brutalnog rata u pojasu Gaze. Predsjednici Aleksandar Vučić i Isaac Herzog nisu na konferenciji za novinare pominjali srpsko snabdjevanje oružjem, ali se gost iz Izraela zahvalio što je Srbija stala uz njegovu zemlju u teškom trenutku.

Intoniranje Hatikve u Beogradu uvijek ima poseban značaj, imajući u vidu istoriju, sudbinu i brojne veze srpskog i jevrejskog naroda. Ali, u ovom političkom trenutku, kada su odnosi Izraela sa brojnim evropskim državama zahladili zbog stravičnog rata u Gazii, ovo ima dodatnu težinu, piše N1 Srbija.

„Od 7. oktobra i masakra koji je počinio Hamas nad izraelskim građanima, Srbija je stala uz Izrael. I vi lično ste pozvali na puštanje talaca i osudili ste te otmice. Posebno smo zahvalni što ste u tom periodu ugostili izraelske sportiste i timove koji su ovdje bili domaćini na međunarodnim takmičenjima i što su se oni u Srbiji osjećali kao kof kuće“, rekao je Isaac Herzog.

Dvojica predsjednika uputila su apel za oslobađanje izraelskog i srpskog državljanina koga Hamas drži od 7. oktobra prošle godine kao taoca. Njegova majka bila je pozvana da stane sa dvojicom predsjednika pred zvanice i novinare.

„Ništa nije važnije nego pokušaj da spasimo život jednog dječaka, jednog mladog čovjeka, Alona Ohela. Ja sam sa više ljudi, mojih prijatelja iz arapskog svijeta razgovarao i molio da se založe kod onih koji ga drže kao taoca i da znaju da je to molba republike srbije i svih nas – da Alon Ohel bude pušten kući“, rekao je Aleksandar Vučić.

Glavna tema razgovora, po rečima predsjednika Vučića, bio je budući sporazum o slobodnoj trgovini. Ta trgovina između Srbije i Izraela uključuje i onu najdelikatniju. Kako je BIRN objavio, Srbija je samo od početka godine izvezla oružje i municiju u Izrael u vrijednosti od 23 miliona eura.

„Izgleda mi neugodno. Svojim stavovima u posljednje vrijeme Srbija radi na podrivanju svog diplomatskog kredibiliteta. Srbija je oficijelno neutralna u Ukrajini, neutralna u ratu u Gazi. A Srbija isporučuje oružje Ukrajini i isporučuje oružje Izraelu tako da mi se čini da to nije neka doslovno neutranlna pozicija“, smatra Boško Jakšić.

Ujenjene nacije su apelovale da se prodaja oružja Izraelu obustavi. Ipak, Srbija je 20 puta uvećala svoje isporuke oružja toj zemlji baš u ratnom periodu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...