IZNENADNA DRAMA U NJEMAČKOJ: Pucaju internet kablovi, ljudi na rubu živčanog sloma, a krivci su...

Vrsta Tapinoma Magnum, koja dolazi iz mediteranske regije, viđena je na raznim lokacijama na jugozapadu zemlje unazad nekoliko godina.

  • Evropa

  • Prije 21h  

  • 0

Invazija mrava vrste Tapinoma Magnum nastavlja se širiti Njemačkom, dok potkopavaju igrališta i uništavaju električne i internetske kablove, prenosi Bild.

Mravi su došli iz Sredozemlja i napali Lörrach preko Švicarske. Zatim su krenuli preko Kehla u Karlsruhe, a u Schwarzwaldu su kratkotrajno "ugasili" internet. Nestalo je i struje u jednom periodu, ali sada kreću dalje prema Stuttgartu.

Naučnik Manfred Verhaagh iz Državnog prirodoslovnog muzeja Karlsruhe potvrdio je da su prvi put uočeni u mjestu Kampfelbach. Pogranični grad Kehl smatra se žarištem najezde, gdje su prodrli u kuće i oštetili vrtove. Jedno igralište također je moralo biti zatvoreno, nakon što je grad objavio da su ogromne kolonije erodirale tlo.

imageMravi, ilustracija (Foto: Guenay Ulutuncok/akg-images/profimedia)

U Kehlu su u dva dijela grada otkrivene “superkolonije s milionima životinja”. Vrsta Tapinoma Magnum, koja dolazi iz mediteranske regije, viđena je na raznim lokacijama na jugozapadu zemlje unazad nekoliko godina.

Ministarstvo okoliša kaže da je u kontaktu sa naučnicima i drugim zemljama kako bi dobili informacije o najezdi, njenim posljedicama i metodama kontrole. Kako je izvijestila glasnogovornica, općine u Švicarskoj također imaju isti problem.

"Na temelju trenutnih saznanja, izuzetno je teško ili čak nemoguće učinkovito se boriti protiv velikih kolonija poput onih u Kehlu", prenosi njene riječi njemački tabloid.

Stručnjake brine psihološki stres građana zbog najezde, s obzirom da ne prenose bolesti, iako mogu izazvati kratkotrajne alergijske reakcije.

"Psihološki stres masovne najezde mrava ne treba podcijeniti", rekao je biolog Bernhard Seifert iz Prirodoslovnog muzeja Senckenberg, kako piše Bild.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...