NIJE ONO ŠTO SVI MISLE: Američki eksperti otkrili stvarni cilj izraelskog napada pejdžerima

Penzionisani australski general Mick Ryan rekao je da je Izrael napadom pejdžerima pokazao da su se njegovi obavještajci uspjeli ubaciti u lanac opskrbe koji Hezbolah koristi i minirati dojavljivače koje je kupio.

  • Svijet

  • Prije 19h  

  • 1

Iako će eksplozije pejdžera u kojima je poginulo najmanje devet, a povrijeđeno gotovo 3000 osoba, Hezbolahu otežati djelovanje, Izrael ga najvjerovatnije nije napao kako bi onesposobio njegove borce već kako bi je zastrašio i uznemirio njegove članove, piše časopis New York.

Dr. Patrick Sullivan, direktor Instituta za moderno ratovanje pri Američkoj vojnoj akademiji, smatra da je Izrael takvim napadom Hezbolahu pokazao da ga može napasti bilo kada i bilo gdje. Dodao je da će Hezbolah sada provjeriti ko je sve u njegovim redovima, od koga nabavlja opremu i gdje je ranjiv. Sullivan je ustvrdio da se gerilska organizacija poput Hezbolaha ne može uništiti u direktnom sukobu već da je se može uništiti na informacijskom i psihološkom frontu.

"Tako se napada unutarnje jedinstvo unutar organizacije. Nisu svi predani poput lidera organizacije. Nižerangirani članovi organizaciju mogu napustiti ako utvrde da je rizik koji članstvo nosi prevelik. Finansijeri organizaciju mogu napustiti ako procijene da su previše izloženi", rekao je Sullivan za časopis New York.

Novinska agencija Reuters napisala je nekoliko sati nakon napada da su tri grama teški komadi eksploziva potajno stavljeni u uređaje koji su podsjećali na dojavljivače AP924 tajvanske kompanije Gold Apollo, a koje je proizvela jedna mađarska kompanija. Uređaji su dizajnirani tako da ih se može detonirati porukom.

imageFoto: Fadel ITANI/AFP

Penzionisani australski general Mick Ryan rekao je da je Izrael napadom pejdžerima pokazao da su se njegovi obavještajci uspjeli ubaciti u lanac opskrbe koji Hezbolah koristi i minirati dojavljivače koje je kupio. Ryan je dodao da su izraelski obavještajci pokazali da mogu pronaći te napasti i nižerangirane članove Hezbolaha. Aaustralski general ustvrdio je da je izraelski obavještajni aparat maštovit, sposoban, sofisticiran i strpljiv.

Sullivan je časopisu New York rekao da se u asimetričnom gerilskom ratu može pobijediti i tako što će se promijeniti političko okruženje u kojem egzistira jedna od zaraćenih strana. Sullivan je dodao da je važno stvoriti dojam nadmoći i onda taj dojam pretvoriti u političke dobitke.

"To je direktan napad na volju i moral neprijatelja. Tjerate ga da odustane jer je izmoren. On ne vidi kraj pa mu se odustajanje čini kao bolji ishod od nastavka rata", ustvrdio je Sullivan.

imageFoto: Mahmoud ZAYYAT/AFP

Grupe koje su zaista predane uvijek su u prednosti jer se njihovim neprijateljima čini da ih nikada neće pobijediti. Hezbolahu i njemu sličnima to je uvijek išlo u prilog. Njihove su borbe egzistencijalne. Sullivan je rekao da je izraelski napad pejdžerima izrazito uspješan jer je Izrael njime pokazao da je podjednako predan i strpljiv. Dodao je da taj napad ima informacijsku snagu jer bi mogao promijeniti način na koji razmišljaju Hezbolah i druge grupe koje Izrael drže svojim neprijateljem, prvenstveno one u Iranu.

Oni koji se upuštaju u asimetrične gerilske sukobe moraju znati da napadi poput ovog izraelskog mogu drugu stranu motivirati da odgovori snažnije nego prije. Hezbolah je sad pod pritiskom, a već se zakleo da će reagirati na izraelski napad. Uz to, Izrael je sada neprijatelju pokazao šta može i više ga na sličan način neće moći iznenaditi. Novinski portal Axios piše da je Izrael Hezbolah napao pejdžerima jer je strahovao da su njegove namjere otkrivene te da je bio u sad-ili-nikad situaciji.

Sullivan je rekao da će Izrael sada pomno nadgledati Hezbolah i njegove saveznike te planirati svoj sljedeći potez.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...