BJESNI RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izrael brutalno napao Liban, Iran zaprijetio odmazdom, oglasila se kompanija koja je proizvela...

Opseg štete još uvijek nije poznat.

  • Evropa

  • Prije 12h  Prije 12h

  • 0

Val eksplozija zahvatio je jučer Liban, dan nakon što je došlo do masovnih eksplozija pagera u kojima je ubijeno 12 osoba, a hiljade su ozlijeđene. U jučerašnjem napadu eksplodirali su voki-tokiji boraca Hezbolaha, ali i solarni paneli na kućama. U novim eksplozijama smrtno je stradalo 20 osoba, no brojka bi mogla rasti. Ranjenih je više od 450.

Za eksplozije je odgovoran Izrael, koji je najavio početak "nove faze rata". Preliminarna istraga otkrila je da su stotine pagera koji su eksplodirali diljem Libana bile unaprijed programirane za detonaciju, rekao je sigurnosni izvor za AFP. Izvor tvrdi da podaci pokazuju da su uređaji sadržavali eksplozivne materijale postavljene pored baterije.

Izraelska vojska objavila je da su tokom noći izveli zračne napade na Hezbolahovu infrastrukturu i skladište oružja na jugu Libana. Izraelske snage saopćile su da je izraelsko ratno zrakoplovstvo pogodilo Hezbolahovu infrastrukturu na šest lokacija — Chihine, Tayibe, Blida, Meiss El Jabal, Aitaroun i Kfarkela — te skladište oružja u području Khiam.

Osim toga, IDF je artiljerijskim napadima gađao "nekoliko područja" u južnom Libanu, navela je vojska. Opseg štete još uvijek nije poznat.

 Iran obećava odgovor nakon što je njegov veleposlanik u Libanonu ozlijeđen u napadima. 

Iran je rekao da će odgovoriti nakon što je njegov veleposlanik u Libanonu Mojtaba Amani ranjen u napadu pagerima usmjerenom na Hezbolah. "Iran će propisno pratiti napad na svog veleposlanika u Libanonu, koji je rezultirao njegovom ozljedom, i zadržava svoje pravo prema međunarodnom pravu poduzeti mjere koje se smatraju nužnima za odgovor na tako gnjusan zločin i kršenje", zaprijetili su.

Iran podupire Hezbolah, koji je jedna od najmoćnijih militantnih skupina na Bliskom istoku i uključen je u svakodnevnu razmjenu vatre s Izraelom od napada Hamasa 7. oktobra. CNN je doznao da Izrael, koji je odbio izravno komentirati seriju eksplozija u Libanu, stoji iza napada.

"Glavni tajnik UN-a i Vijeće sigurnosti moraju nedvosmisleno osuditi izraelsku terorističku akciju i gnjusni zločin protiv šefa iranske diplomatske misije u Libanonu, kao i kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Libanona te napade i ciljanje libanonskih civila", zaprijetio je Iran.

Japanska firma ICOM rekla je da je model njezinog voki-tokija povezan s eksplozijama u Libanu ukinut prije deset godina te ne može utvrditi jesu li krivotvoreni ili su isporučeni iz njezine kompanije. "IC-V82 je ručni radio koji se proizvodio i izvozio, uključujući na Bliski istok, od 2004. do oktobra 2014. Prestao je s proizvodnjom prije otprilike 10 godina i od tada ga naša firma više nije isporučivala", navodi se u priopćenju tvrtke.

Iz kompanije su rekli da je proizvodnja baterija u uređajima također obustavljena i da "hologramski pečat za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda nije pričvršćen, tako da nije moguće potvrditi je li proizvod isporučen iz njihove firme".

ICOM je rekao da se svi njegovi radijski uređaji proizvode u prefekturi Wakayama pod strogim nadzorom kako bi se osiguralo da se "nikakvi dijelovi osim onih koje je specificirala firma ne koriste u proizvodu". "Svi naši radiouređaji proizvedeni su u istoj tvornici i ne proizvodimo ih u inozemstvu", rečeno je.

Također je navedeno da se proizvodi za prekomorska tržišta prodaju isključivo preko ovlaštenih distributera i da se provodi "stroga kontrola izvoza" na temelju vladinih sigurnosnih trgovinskih propisa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...