ŠTA ĆE SCHMIDT SVJEDOČITI U PREDMETU "KOVAČEVIĆ": Iz OHR-a se oglasili nakon saznanja "SB"

Uputili smo upit Uredu Visokog predstavnika u BiH da li je pozvan da svjedoči, kako su naveli pojedini mediji, ili je sam uputio zahtjev za učešće u ovom predmetu, kako je naš medij saznao iz diplomatskih izvora.

  • Vijesti

  • 20. Sep. 2024  20. Sep. 2024

  • 4

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt svjedočit će na Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu po apelaciji Slavena Kovačevića.

Uputili smo upit Uredu Visokog predstavnika u BiH da li je pozvan da svjedoči, kako su naveli pojedini mediji, ili je sam uputio zahtjev za učešće u ovom predmetu, kako je naš medij saznao iz diplomatskih izvora.

“Visoki predstavnik će pristati da Evropskom sudu za ljudska prava pruži nezavisne informacije u svojstvu 'prijatelja suda' (Amicus Curiae), kako su visoki predstavnici i ranije činili u mnogim drugim predmetima. To je uobičajena praksa.  Visoki predstavnik ne zauzima stranu nego daje svoj doprinos kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi pružio informacije o dejtonskom okviru.

Visoki predstavnik je kontinuirano pozivao političare u Bosni i Hercegovini da provedu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima poput Sejdić/Finci, Zornić i drugih, te da izmijene ustav kako bi se okončala diskriminacija. U nadležnosti visokog predstavnika je, izmedju ostalog, i briga za održivi razvoj demokratije u BiH", naveli su iz OHR-a za "Slobodnu Bosnu".

PodsjećamoEvropski sud za ljudska prava u Strazburu u presudi u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine odlučio je u augustu prošle godine da je prekršeno Kovačevićevo aktivno biračko pravo, jer pri izbora članova Predsjedništva kao građanin FBiH može glasati isključivo za hrvatskog ili bošnjačkog kandidata.

Vijeće ministara BiH se žalilo na odluku i o predmetu trenutno odlučuje Veliko vijeće Suda. 

Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ) zatražio je od Centralne izborne komisije da Uredu zastupnika Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava dostavi sva izjašnjenja o nacionalnom identitetu Slavena Kovačevića, a u sklopu predmeta “Kovačević” o kojem trenutno odlučuje Veliko vijeće Suda, s namjerom da preko svog agenta u sudu (nezakonito imenovana Monika Mijić, HDZ, op. "SB")  želi osporiti da je Kovačević pripadnik Ostalih, odnosno da je mijenjao svoje nacionalno izjašnjavanje i time pokušati srušiti presudu.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...