MOĆNI URAGAN HELENE PRIJETI GLAVNOM GRADU FLORIDE: "To je grad duhova, svi su otišli"

Uragan prve kategorije vjerovatno će prerasti u opasan uragan četvrte kategorije kad večeras prema lokalnom vremenu stigne do Floride.

  • Svijet

  • 26. Sep. 2024  

  • 0

URAGAN Helene nastavlja jačati dok se kreće prema američkoj obali Meksičkog zaljeva.

Uragan prve kategorije vjerovatno će prerasti u opasan uragan četvrte kategorije kad večeras prema lokalnom vremenu stigne do Floride.

prije 3 minuteUzgajivač kamenica: Farmu sam potopio na dno oceana, ali ni to možda neće biti dovoljno

Cainnon Gregg radi kao uzgajivač kamenica u okrugu Wakulla na floridskom Big Bendu, gdje se očekuje da će uragan Helene stići do kopna za nekoliko sati.

BBC-jevoj dopisnici je rekao da je proveo posljednjih nekoliko dana pokušavajući zaštititi svoju farmu kamenica tako što ju je potopio na dno oceana. Gregg kaže da mu je farmu već jednom uništio uragan, a to je bio uragan kategorije 5 koji je nosio naziv Michael koji je Floridu pogodio 2018. godine.

"Odlučan sam naučiti iz te lekcije. Sada se mogu samo nadati, ništa nije sigurno. Farma je lijepo sigurna i na dnu je oceana. Ali svašta bi se moglo dogoditi", govori Gregg.

Kako bi prebrodio oluju, Gregg će se skloniti u svoj rodni grad Tallahassee s prijateljem koji ima sklonište.

Grad je također na projiciranoj putanji uragana i u posljednje vrijeme nije doživio oluju ovolikih razmjera. "Trenutno je to grad duhova. Sve je zatvoreno. Sve je zabijeno daskama", rekao je.

"Čak je i Waffle House zatvoren", dodao je, govoreći o sveprisutnom američkom lancu restorana koji je poznat po tome što radi 24 sata, 365 dana u godini, po kiši ili suncu.

Očekuje se da će uragan Helene pogoditi područje Big Benda u Floridi u 19:30 po lokalnom vremenu, odnosno 1:30 po našem vremenu.

Oluja je trenutno označena s kategorijom tri i vjetrovima brzine 195 km/h.

Očekuje se da će valovi uzrokovani olujom doseći visinu do 6 metara u nekim područjima, odnosno preko 2.7 metara u blizini grada Tallahasseeja.

Moguće je da u nekim dijelovima padne i do 30 cm kiše, što bi moglo prouzročiti ozbiljne poplave.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...