STIGLI REZULTATI NOVIH ANKETA: Evo kolika je prednost Kamale Harris u odnosu na Trumpa

Među nizom ekonomskih pitanja kojima bi se sljedeći predsjednik trebao pozabaviti, oko 70 posto ispitanika reklo je da bi troškovi života mogli biti najvažniji, a samo mali postotak je odabrao tržište rada.

  • Svijet

  • 08. Okt. 2024  08. Okt. 2024

  • 0

Potpredsjednica Demokratske stranke Kamala Harris vodi u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trumpa za tri 'boda', 46 posto prema 43 posto, prema najnovijoj anketi Reutersa i Ipsosa.

Četverodnevna anketa koja je završila u ponedjeljak pokazala je da je Trump, koji je zaostao za Harris za šest bodova u anketi Reutersa/Ipsosa od 20. do 23. septembra, bio poželjniji kandidat po nizu ekonomskih pitanja i neki glasači bi mogli biti potaknuti njegovim tvrdnjama da su ilegalni imigranti skloni kriminalu, tvrdnje koje su uglavnom diskreditirali akademici i istraživački centri.

Anketa je imala statističku grešku od oko 3 postotna boda, piše Reuters.

Ispitanici su ekonomiju ocijenili kao najveći problem s kojim se zemlja suočava, a oko 44 posto ih je reklo da je Trump imao bolji pristup rješavanju “troškova života”, u usporedbi s 38 posto koji su odabrali Harris, prenosi N1.

Među nizom ekonomskih pitanja kojima bi se sljedeći predsjednik trebao pozabaviti, oko 70 posto ispitanika reklo je da bi troškovi života mogli biti najvažniji, a samo mali postotak je odabrao tržište rada, poreze ili bolje finansijsko stanje. Trump je također imao veću podršku od Harris u svakom od tih područja, iako su birači s razlikom od 42 do 35 posto smatrali da je Harris bolja kandidatkinja za rješavanje jaza između bogatih i prosječnih Amerikanaca.

Čini se da je Trumpa ohrabrila raširena zabrinutost oko imigracije, koja je trenutno na najvišoj razini u Americi u posljednjih više od jednog vijeka. Oko 53 posto birača u anketi reklo je da se slaže s tvrdnjom da “imigranti koji su ilegalno u zemlji predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti”, u usporedbi s 41 posto koji se ne slažu. Glasači su bili bliži ovom pitanju u anketi Reuters/Ipsos u maju, kada se 45 posto složilo s tim, a 46 posto se nije složilo.

Na predizbornim skupovima tokom cijele godine Trump je skretao pozornost na zločine koje su počinili ilegalni imigranti u zemlji. Iako postoji malo podataka o imigracijskom statusu kriminalaca, studije su općenito otkrile da imigranti nisu skloniji kriminalu u odnosu na starosjedioce.

Harris vodila u svim Reuters/Ipsos anketama

Harris je vodila Trumpa u svakoj od šest anketa Reutersa/Ipsosa od ulaska u utrku krajem jula. Posljednja anketa pokazala je da je Kamala Harris porasla za dva postotna boda – 47 prema 45 posto – među biračima za koje se činilo da će najvjerovatnije izaći na birališta u novembru. Oko dvije trećine birača s pravom glasa izašlo je na predsjedničke izbore 2020., prema procjeni Pew Research Centera.

U posljednjoj anketi glasači vjeruju da mentalna oštrina Harris nadmašuje Trumpa, pri čemu se 55 posto složilo s izjavom da je ona “mentalno oštra i sposobna nositi se s izazovima”, u usporedbi s 46 posto koji su isto rekli za Trumpa.

Dok nacionalna istraživanja, uključujući ankete Reutersa/Ipsosa, daju važne signale o stavovima biračkog tijela, rezultati izbornog kolegija za svaku državu određuju pobjednika, sa sedam država na bojnom polju koje će vjerovatno biti odlučujuće. Ankete su pokazale da su Harris i Trump nepokolebljvii na bojnom polju u tim državama, uzimajući u obzir statističku grešku u mnogim rezultatima.

Harris je ušla u utrku kada je demokratski predsjednik Joe Biden okončao svoju kandidaturu za reizbor, te nakon lošeg nastupa u debati protiv Trumpa u junu. Trumpa su mnogi smatrali favoritom u to vrijeme, dijelom na zbog njegove percipirane snage u ekonomiji nakon nekoliko godina visoke inflacije pod Bidenovom administracijom.

Najnovija anketa Reutersa/Ipsosa anketirala je 1272 odrasle osobe u SAD-u, širom zemlje, uključujući 1076 registriranih glasača. Smatra se da će njih 969 najvjerovatnije izaći na dan izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...