DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: Borci Hezbollaha napali izraelske vojnike u blizini granice...

Iran, sponzor i Hezbollaha i Hamasa, ispalio je 1. oktobra projektile na Izrael. Iran je u utorak upozorio Izrael da ne ispuni prijetnje odmazde.

  • Svijet

  • 09. Okt. 2024  

  • 0

Borci Hezbollaha napali su izraelske vojnike u blizini libanskog pograničnog sela Labbouneh artiljerijskim granatama i raketama u srijedu, navodi se u saopćenju grupe, dan nakon što je Izrael saopćio da je ubio dvojicu nasljednika ubijenog vođe Hezbollaha.

Sirene su se oglasile u sjevernom Izraelu u srijedu, saopćila je izraelska vojska, dodajući da su tri njena padnika teško ranjena u utorak i u srijedu tokom borbi u južnom Libanonu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak da su u izraelskim zračnim napadima ubijena dva nasljednika ubijenog vođe Hezbollaha.

Netanyahu je govorio u videosnimci koju je objavio njegov ured nakon što je zamjenik čelnika Hezbollaha, koji je uzdrman nakon niza ubistava viših zapovjednika u izraelskim zračnim napadima, ostavio otvorena vrata dogovorenom prekidu vatre.

- Degradirali smo Hezbollahove sposobnosti. Uklonili smo hiljade terorista, uključujući samog (Hassana) Nasrallaha i Nasrallahovu zamjenu, i zamjenu zamjene - izjavio je Netanyahu, ne imenujući posljednju dvojicu.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kazao je da je Hashem Safieddine, čovjek za koga se očekuje da naslijedi Nasrallaha, vjerovatno "eliminiran". Nije odmah bilo jasno na koga je Netanyahu mislio pod "zamjenom zamjene".

Kasnije je izraelski vojni portparol Daniel Hagari kazao da je Izrael znao da je Safieddine bio u sjedištu Hezbollaha kada su ga borbeni avioni proše sedmice bombardirali i da se Safieddineov status "provjerava, i kada saznamo, obavijestit ćemo javnost".

Safieddine se nije javno čuo od tog zračnog napada, dijela izraelske ofanzive koja je eskalirala nakon godinu dana graničnih sukoba s Hezbollahom. Grupa je najviše naoružana od proiranskih snaga na Bliskom istoku, i djeluje kao podrška palestinskim borcima koji se bore protiv Izraela u Gazi.

- Danas je Hezbollah slabiji nego što je bio mnogo, mnogo godina - izjavio je Netanyahu.

Izraelska vojska saopćila je u utorak da je u teškim zračnim napadima na podzemna postrojenja Hezbollaha u južnom Libanu tokom prethodnih 24 sata ubijeno najmanje 50 boraca, uključujući šest zapovjednika sektora i regionalnih dzvaničnika.

Pojačane regionalne napetosti koje je prije godinu dana podstakao napad palestinske oružane grupe Hamas iz Gaze na južni Izrael eskalirale su posljednjih sedmica i zahvatile su Liban.

Iran, sponzor i Hezbollaha i Hamasa, ispalio je 1. oktobra projektile na Izrael. Iran je u utorak upozorio Izrael da ne ispuni prijetnje odmazde.

Njegov ministar vanjskih poslova kazao je da će svaki napad na iransku infrastrukturu biti osvećen, dok je visoki iranski zvaničnik poručio zalivskim državama da bi bilo "neprihvatljivo" i da bi izazvalo odgovor ako dopuste da se njihov zračni prostor koristi protiv Irana.

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u srijedu održati telefonski razgovor s Netanyahuom o bilo kakvim planovima za napad na Iran, izvijestio je Axios u utorak navečer, pozivajući se na tri američka zvaničnika.

- Želimo iskoristiti poziv kako bismo pokušali oblikovati ograničenja izraelske odmazde - izjavio je američki zvaničnik, a prenosi Axios.

Axios je citirao američkog zvaničnika koji je kazao da Washington želi osigurati da Izrael napadne mete u Iranu koje su značajne, a da napadi ne budu neproporcionalni.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom o novinskom izvještaju.

Zapadne sile traže diplomatsko rješenje, strahujući da bi sukob mogao uzdrmati širi Bliski istok s proizvodnjom nafte i privući Sjedinjene Države.

Pentagon je u utorak objavio da izraelski ministar obrane Gallant neće ići u posjet Washingtonu i sastanak sa svojim američkim kolegom, Lloydom Austinom, planiranim za srijedu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...