STIGLE SU NEOČEKIVANE VIJESTI IZ EVROPSKIH KRUGOVA: Bliži li se kraj rata u Ukrajini?

“Uz jasnu potporu Ukrajini, vrijeme je da učinimo sve što možemo da istražimo kako možemo doći do situacije u kojoj se ovaj rat neće nastaviti beskonačno”, rekao je Scholz

  • Evropa

  • 16. Okt. 2024  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je u srijedu da Njemačka želi istražiti sve mogućnosti kako bi se okončao rat u Ukrajini, nagovijestivši pritom otvorenost za pregovore s Rusijom. Scholz je naglasio da će svi eventualni napori za postizanje mirnog rješenja biti u bliskoj suradnji s ukrajinskim vlastima, prenosi AFP.

“Uz jasnu potporu Ukrajini, vrijeme je da učinimo sve što možemo da istražimo kako možemo doći do situacije u kojoj se ovaj rat neće nastaviti beskonačno”, rekao je Scholz u obraćanju njemačkom parlamentu, rekavši da je otvoren za razgovore koji uključuju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Kada nas pitaju hoćemo li razgovarati i s ruskim čelnikom, mi odgovorio: ‘Da, o tome se radi‘,” rekao je Scholz. Istaknuo je i kako se nikakve odluke neće donositi bez dogovora s Ukrajinom i konzultacija s ključnim zapadnim saveznicima.

‘Plan pobjede’

Scholzov prijedlog dolazi u trenutku kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio svoj dugo najavljivani “plan pobjede” u borbi protiv Rusije. U svom planu, Zelenski odlučno odbacuje bilo kakve teritorijalne ustupke Rusiji i poziva Zapad na povećanje vojne i političke podrške Ukrajini.

U međuvremenu, slovački premijer Robert Fico izjavio je u srijedu kako postoji velika vjerojatnost da će rat u Ukrajini uskoro završiti. Fico, koji se obratio medijima uoči summita Europske unije, gdje će Zelenski iznijeti svoj plan, naglasio je kako očekuje “neku naznaku” završetka sukoba. Istaknuo je to prije odlaska na summit EU-a na kojemu će Zelenski predstaviti ‘plan za pobjedu‘.

“Velika je vjerojatnost da će rat u Ukrajini završiti u kratkom roku. Sutra očekujem neku naznaku u tom smislu, jer se iznenada pojavila tema o pozivu Ukrajini da se priključi NATO-u”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...