HAOS NA ISTOKU EVROPE; PODIGLI BORBENE AVIONE: "Njihov dron ušao je 14 kilometara duboko u našu teritoriju"

Mali objekat, vjerojatno dron, otkriven je putem radarskog nadzornog sistema

  • Evropa

  • 19. Okt. 2024  

  • 0

Rumunija je podigla četiri svoja borbena aviona u četvrtak nakon što je neidentificirani objekt probio njen zračni prostor na jugoistoku zemlje u blizini Crnog mora, saopćili su iz rumunjskog Ministarstva nacionalne odbrane.

Mali objekat, vjerojatno dron, otkriven je putem radarskog nadzornog sistema rumunjskih oružanih snaga. Objekat se kretao iznad Crnog mora prema zemlji članici NATO-a oko 17 sati, prema lokalnom vremenu, navodi se u saopćenju.

Rumunija, koja s Ukrajinom dijeli granicu dugu 650 kilometara, ranije je imala problem s ruskim bespilotnim letjelicama koje su ulazile u njen zračni prostor dok je Moskva napadala ukrajinske ciljeve duž Crnog mora i Dunava. Fragmenti ruskih bespilotnih letjelica također su više puta pronađeni na rumunskoj teritoriji blizu ukrajinske granice, piše Associated Press.

U četvrtak su dva španska borbena aviona F-18 i dva rumunjska F-16 poslana da nadziru objekt za koji su radarski signali pokazali da je prešao u rumunjski zračni prostor blizu obalnog grada Eforie Nord te se pomaknuo do 14 kilometara u unutrašnjost zemlje. Borbeni avion nije uočio cilj koji je ubrzo nestao s radara, navodi ministarstvo. Istraga o mogućem mjestu udara trebala je započeti u petak ujutro.

Druga invazija u posljednjih mjesec dana

Podsjećamo, rumunsko Ministarstvo odbrane rasporedilo je 27. septembra dva rumunska aviona F-16 i dva španska F-18 nakon što su ruske bespilotne letjelice gađale ukrajinsku civilnu infrastrukturu u blizini granice. Mlažnjaci su lansirani iz zračnih baza Borcea i Mihail Kogălniceanu između 1:52 ujutro. i 3:22 ujutro “za praćenje situacije”, saopćeno je iz ministarstva, prenosi rumunjska agencija Agerpres.

Rumunsko ministarstvo odbrane osudilo je ruske napade, nazvavši ih “neopravdanim” i kršenjem međunarodnog prava.

“Ministarstvo nacionalne odbrane šalje oštru poruku osude ovih napada koje je Ruska Federacija izvršila protiv ukrajinskih civilnih ciljeva i infrastrukture, a koji su neopravdani i u ozbiljnoj suprotnosti s normama međunarodnog prava”, stoji u saopćenju.

Prema rumunskim vlastima, najmanje jedna od ruskih bespilotnih letjelica je ušla u rumunski nacionalni zračni prostor oko 3 sata ujutro u trajanju kraćem od tri minute. “Iz podataka koji su u ovom trenutku dostupni, nije prijavljeno postojanje opasnog područja utjecaja na nacionalnom teritoriju”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Rečeno je da će provesti istragu. NATO je povećao vojnu prisutnost u Ukrajini. Posebno raspoređivanjem dodatnih F-16 aviona u rumunskim bazama u svrhu zračnog patroliranja crnomorskom regijom. Upadi dronova, projektila i krhotina u rumunski zračni prostor su česti, ali rumunska vojska procjenjuje da takvi upadi nisu dio napada na rumunski teritoriju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...