TURSKI ŠEF DIPLOMATIJE ZNA ŠTA SE SPREMA: "Moramo biti spremni za ovo!"

Fidan je također rekao da Iran ima pravo na samoodbranu u slučaju napada.

  • Evropa

  • 17. Okt. 2024  

  • 0

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan upozorio je da se rat između Izraela i Irana mora promatrati kao velika mogućnost, usred tekuće regionalne krize.

"Moramo biti spremni za ovo kao država i regija", rekao je Fidan u emisiji uživo u četvrtak, dodajući da Ankara ne želi da se rat proširi regijom i da neumorno radi na okončanju sukoba koji su razorili Bliskom istoku u posljednja dva desetljeća.

 

Fidan je također rekao da Iran ima pravo na samoodbranu u slučaju napada.

Povodom izvještaja o ubistvu vođe Hamasa Yahye Sinwara, Fidan je rekao da će pričekati dok se palestinska skupina otpora ne oglasi.

Prvi turski diplomata rekao je da je Ankara predvidjela da će Izrael pokušati uništiti Hamas, Hezbollah i Hutije i da njegovi napadi na Liban nisu bili iznenađenje. Nastavio je rekavši da je najveća briga od 7. oktobra potencijal Izraela za otvaranje novih frontova širom regije i da Tel Aviv teži tom cilju.

"Trenutno se suočavamo s isprepletenim događajima... u Gazi se događa genocid, a tu je i Liban, a postoji i mogućnost rata s Iranom", rekao je Fidan, dodajući da svi imaju različitu dinamiku.

Napomenuo je da su neke zemlje već imale problema s Iranom i njegovim opunomoćenicima prije rata u Gazi, jer je rekao da je "nesreća" što se ovo pitanje ispreplelo s palestinskim pitanjem i da većina zemalja u regiji nije u poziciji da stoji protiv Izraela.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi posjetit će Tursku , kao i Jordan i Egipat, ove sedmice kako bi razgovarali o načinima zaustavljanja izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Do razvoja događaja dolazi u kontekstu izraelskog brutalnog rata protiv Gaze protiv palestinske organizacije otpora Hamas, koji bjesni više od godinu dana, a posljednjih se sedmica proširio i na Libanon.

Teheran je 1. oktobra ispalio oko 200 projektila na Izrael kao osvetu za ubistvo svojih najbližih saveznika, lidera Hamasa Ismaila Haniyeha i vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, kao i jednog iranskog generala. Izrael je prošle sedmice obećao da će mjere odmazde biti "smrtonosne, precizne i iznenađujuće".

Turska, žestoko kritizirajući izraelsku brutalnu ofanzivu u Gazi, za koju ona i drugi kažu da predstavlja genocid, bila je na oprezu zbog mogućeg regionalnog prelijevanja sukoba s izraelskim upornim napadima na Libanon i iranskom odmazdom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...