EPILOG KRVAVOG NAVIJAČKOG OBRAČUNA U MOSTARU: Nasilje je krenulo prijepodne upadom "Ultrasa" u svlačionicu niželigaša "Fortune", čijem su nogometašu slomili ruku! (VIDEO)

Policija je lišila slobode Dragana Gakića, Domika Bogeljića i Josipa Gadžića i zadržala ih u službenim prostorijama

  • Hronika

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Sinoćnji sukob dviju navijačkih skupina i jutros je glavna tema svih razgovora u Mostaru. Kao što su objavili mediji, na Španskom trgu u centralnom gradskom jezgru Mostara sukobilo se nekoliko stotina pripadnika dviju navijačkih grupa, navijača Nogometnog kluba „Zrinjski“ „Ultrasa“, sa jedne i „Red Army“, navijača „Veleža“, sa duge strane. Sukob u kojem su korištene teleskopske i bejzbol palice, pirotehnika, hladno oružje..., prekinut je nakon intervencija specijalnih policijskih snaga MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

ŠTA JE NAPISALA POLICIJA

U jutrošnjem biltenu MUP-a HNK-a navodi se da je „po dojavi građana da se u ulici BNR kod Doma zdravlja više lica okupilo sa kapuljačama na glavi, na lice mjesta upućena policijska patrola“. „Dolaskom na lice mjesta“, navodi se, „skupina NN lica se počela kretati u pravcu Španskog trga gdje se zaustavljaju kod objekta javnog wc-a. Nakon izvjesnog vremena, policijska patrola se povlači prema kružnom toku na Španskom trgu“.

„U jednom momentu“,  piše u policijskom biltenu, „iz pravca ulice Krpića izlazi veća grupa maskiranih NN lica koja sa sobom ima drvene palice i baklje, gdje dolazi do sukoba između pomenute dvije grupe. Nakon što je uspostavljen JRM (javni red i mir) po naredbi smo se uputili u RMC „Safet Mujić“ gdje nam dežurni doktor izjavljuje da su zaprimili lice Sanjin Gaš (1999) koje je zadobilo TTO (teške tjelesne ozljede) iz tuče.“

Policija u svom biltenu navodi da su njeni pripadnici obišli i CUM (Centar urgentne medicine) Sveučilišne kliničke bolnice gdje su ljekari „zaprimili četiri lica, a radi se o Gakić Draganu (2000), Bogeljić Dominiku (2005), Josipu Gadžiću (2006), Brekalo Robertu (2009) koji je zadobio TTO (teške tjelesne ozljede)“.

Policija je lišila slobode Dragana Gakića, Domika Bogeljića i Josipa Gadžića i zadržala ih u službenim prostorijama.

U jutrošnjem biltenu MUP-a HNK također se navodi da je policijska patrola sinoć prilikom kontrole vozila tipa BMW u njemu zatekla Ivana Petrovića (2005) i Leonarda Jukića. Oni su, kako se navodi, „dobrovoljno predali trinaest drvenih držalica, dvije baklje i jednu teleskopsku palicu“.

NASILJE NA STADIONU POD BIJELIM BRIJEGOM

Sinoćnjem masovnom sukobu navijača prethodio je težak incident koji se tokom jutra desio unutar stadiona Pod Bijelim Brijegom gdje se trebala odigrati utakmica Druge lige Federacije BiH-jug između domaćeg „Kruševa“ i mostarskog kluba „Fortuna“. U svlačionicu u kojoj su se nalazili igrači „Fortune“ iznenada je upalo je šest mladića, pripadnika „Ultrasa“. Huligani su napali gostujuće igrače Džanima Gostu i Kenana Salčina kojem su palicom, tzv. „kostolomcem“ krvnički slomili ruku. Igrači i rukovodstvo „Fortune“ prepoznali su napadače, među kojima su uglavnom svi „odranije poznati policiji“ kao sudionici brojnih nasilničkih akcija u ovom gradu.

Utakmica je otkazana, a rukovodstvo „Kruševa“ se ogradilo od ovog zločina i zatražilo od policije i tužiteljstva hitno rasvjetljavanje i kažnjavanje huligana.

„ULTRASI“ IZUKLI DEBLJI KRAJ

U ranim večernjim satima, oko 18.30 oko 200 „Ultrasa“ se, kako se navodi u izvještaju policije, okupilo na Bulevaru odakle su u borbenom stroju, u crnim trenerkama i sa kapuljačama prešli na  Španski trg sa namjerom da ispišu uvredljiv grafit usmjeren prema pripadnicima „Red Army“. Policija ih je pratila u dvije „marice“ i jednom policijskom vozilu. Odjednom su se na istom mjestu pojavili pripadnici grupe „Red Army“, njih stotinjak, i počeo je čak i u Mostaru izrazito brutalan obračun u kojem nisu birana sredstva koja su navijači koristili. Očevici sa lica mjesta svjedoče da su „Ultrasi“ ovoga puta izvukli deblji kraj, što se može zaključiti i iz video snimaka na kojima se vide njihovi pripadnici koji bježe sa poprišta ovog huliganskog obračuna…

(S.B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...