Mini market
HODŽU IZ BEOGRADA NE PRIZNAJU ISLAMSKE ZAJEDNICE: Srbi ga optužuju, a na liječenje Kur'anom mu dolaze visoki funkcioneri... (VIDEO)
Prije 21 min0
Mljeveno meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hljebom od dan prije.
Gastro
Prije 15h Prije 15h
0
Šnicle od faširanog mesa mnogima su omiljeno jelo. Odlične su kao dodatak varivima, pireu od krumpira ili nekog drugog povrća, ali i slasnim domaćim umacima.
Faširano meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hljebom od dan prije.
Ispržiti ih možete u tavi ili zapeći u rerni.
Evo na šta biste trebali obratiti pažnju kod pripreme faširanih šnicli:
Pravi omjer mesa
O vrsti mesa i omjerima vode se rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh kombinacija junetine i teletine u omjeru 70:30. Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Iskoristiti možete i mljevenu piletinu ili puretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne bijelo kako faširane šnicle ne bi bile previše suhe.
Tajna sočnosti
Kako bi smjesa za faširane šnicle bila rahla, a ne tvrda i zbijena, hljeb prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mlijeku, u koje ćete dodati malo sode bikarbone.
Okusi i mirisi
Začinski dodaci smjesi kao što su bijeli i crveni luk, slatka ili ljuta mljevena paprika, mažuran, đumbir, senf, korijandar, kardamom te majčina dušica pružaju dodatan pečat okusu i mirisu. Crveni i bijeli luk bitno je sitno nasjeckati kako bi otpustili sokove, a možete ih koristiti i u obliku granula. Neki će kuhari savjetovati da luk najprije popržite, a potom dodate u smjesu. U tom slučaju obavezno ostavite luk da se ohladi. Kako bi se svi sastojci u smjesi proželi, a šnicle bile ukusnije, smjesu možete ostaviti nekoliko sati u frižideru prije pečenja.
Probna smjesa
Kako biste bili sigurni da smjesi ništa ne nedostaje, prije nego što počnete sa oblikovanjem šnicli, najbolje ju je probati. To ne znači da trebate probati sirovo meso, nego oblikujte probnu pljeskavicu i ispecite je u tavi, pa odlučite treba li smjesu doraditi začinima.
Brzina je vrlina Kako šnicle ne bi bile žilave ili gumenaste, smjesu nemojte čvrsto oblikovati. Ako je smjesa previše zbijena i kompaktna, rezultat neće biti dobar. Prije oblikovanja nauljite dlanove da se smjesa ne lijepi i brzo oblikujte šnicle.
Poslužiti se možete i kašikom za sladoled koja će vam ubrzati posao.
Mini market
HODŽU IZ BEOGRADA NE PRIZNAJU ISLAMSKE ZAJEDNICE: Srbi ga optužuju, a na liječenje Kur'anom mu dolaze visoki funkcioneri... (VIDEO)
Prije 21 min0
Evropa
RIMLJANI NA NOGAMA: Rastrojeni Bosanac divljao oko čuvenog Koloseuma
Prije 26 min0
Hronika
PRITVOR ZA ŠEST OSOBA U BiH: Poznat identitet svih osumnjičenih
Prije 29 min0
Vijesti
UPRKOS HAPŠENJIMA I AKCIJI MUP-a: U sarajevske škole jutros opet stigle dojave o bombama
Prije 34 min0
Gastro
SRBIN U AMERICI PRODAJE JELO KOJE SVAKO ZNA NAPRAVITI I ŽIVI KAO KRALJ: "Radim tri dana sedmično"
19. Okt. 20241
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA U PRAVLJENJU ZIMNICE: Dodajte jedan sastojak u kiseli kupus za bolji ukus i dugotrajnost
20. Okt. 20240
Gastro
MOŽE I OD GOTOVE JUFKE: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
21. Okt. 20240
Gastro
MALE TAJNE MALO VEĆIH MAJSTORA KUHINJE: Ako volite faširane šnicle, evo kako ćete ih pripremiti da budu odlične
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.