NEOČEKIVANO OTKRIĆE: Popularni lijek za mršavljenje ima još neka svojstva, potrebno je samo…

Na znanstvenicima je samo da provjere kakve bi, pri tome, nuspojave mogle mučiti pacijente te da li prednosti koje donosi korištenje lijeka poput Ozempica u liječenju ovisnosti, nadmašuju mane.

  • Zdravlje

  • Prije 2h  

  • 0

U posljednje vrijeme moglo se pročitati svašta o Ozempicu i sličnim lijekovima koji su namijenjeni prije svega liječenju dijabetesa, no u javnosti su postali popularni kao "magičan lijek za mršavljenje".

I dok zbog ludnice oko mršavljenja, oni kojima je on zaista potreban imaju problema s pronalaskom svojih neophodnih doza, čini se kako bi se Ozempic i slični, mogao početi koristiti i u liječenju ovisnosti.

Naime, nova istraživanja pokazuju da takvi lijekovi smanjuju predoziranje opijatima za 40 posto i trovanje alkoholom za 50 posto kod ovisnika. Studija objavljena u časopisu Addiction, otkrila je da osobe ovisne o opijatima ili alkoholu, a koje se liječe Ozempicom ili sličnim lijekovima imaju bolje rezultate.

Kako pojašnjavaju, Ozempic je jedan od nekoliko lijekova koji se nazivaju agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu ili GLP-1 RA, propisuju se za liječenje dijabetesa, pretilosti i drugih medicinskih stanja povezanih s težinom. Lijekovi djeluju, prije svega, na područje mozga – mezolimbički sistem – kako bi smanjili apetit i potaknuli zadovoljstvo nakon jela.

No, mezolimbički sistem preklapa se s moždanim procesima koji upravljaju ovisničkim ponašanjem, pa bi upotreba lijekova poput Ozempica mogla promijeniti ta ponašanja.

Studija je provedena na više od 1,3 miliona ljudi s nekim oblikom ovisnosti (poremećaj uzimanja opijata ili poremećaj konzumiranja alkohola), a mogla bi predstavljati prvi korak prema obećavajućim novim tretmanima za liječenje ovisnosti.

Na znanstvenicima je samo da provjere kakve bi, pri tome, nuspojave mogle mučiti pacijente te da li prednosti koje donosi korištenje lijeka poput Ozempica u liječenju ovisnosti, nadmašuju mane.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...