O TOME TREBA VODITI RAČUNA: Krvni tlak zavisi od godina, ali i spola - evo koje su vrijednosti normalne za određenu dob

Prema britanskom Institutu za istraživanje srca, normalan krvni tlak varira od osobe do osobe, a ovisi i o spolu i o starosnoj dobi

  • Zdravlje

  • Prije 3h  

  • 0

Stalno slušamo o krvnom tlaku, no ako baš ne idete često liječniku, možda uopće ne znate koje su vrijednosti vašeg krvnog tlaka.

Termin krvni tlak odnosi se na snagu kojom krv pritišće stijenke žila dok je srce pumpa kroz cijelo tijelo. Nizak krvni tlak obično nije razlog za brigu, iako može izazvati vrtoglavicu te ponekad čak i nesvjesticu. No, visok krvni tlak može povećati vaš rizik za razvoj ozbiljnih problema, poput srčanog ili moždanog udara, ako se ne liječi.

S pomoću tlakomjera lako možete provjeriti vrijednosti svog krvnog tlaka, no nakon toga ćete se vjerojatno zapitati koje su normalne vrijednosti. Prema britanskom Institutu za istraživanje srca, normalan krvni tlak varira od osobe do osobe, a ovisi i o spolu i o starosnoj dobi.

1. Novorođenčad do 1 mjeseca

- Sistolički: 60-90 mmHg

- Dijastolički: 20-60 mmHg

2. Bebe

- Sistolički: 87-105 mmHg

- Dijastolički: 53-66 mmHg

3. Djeca vrtićkog uzrasta

- Sistolički: 95-105 mmHg

- Dijastolički: 53-66 mmHg

4. Školarci

- Sistolički: 97-112 mmHg

- Dijastolički: 57-71 mmHg

5. Adolescenti

- Sistolički: 112-128 mmHg

- Dijastolički: 66-80 mmHg

6. 18-39 godina

- Žene: 110/68 mmHg

- Muškarci: 119/70 mmHg

7. 40-59 godina

- Žene: 122/74 mmHg

- Muškarci:124/77 mmHg

8. 60+ godina

- Žene: 139/68 mmHg

- Muškarci: 133/69 mmHg

Zašto dob i spol utječu na vrijednosti normalnog krvnog tlaka

Prema britanskom Nacionalnom institutu za starenje, vrijednosti normalnog krvnog tlaka razlikuju se između različitih dobnih skupina zato što se mreža krvnih žila, odnosno krvožilni sustav, s godinama mijenja. Žile postaju kruće, što uzrokuje porast tlaka, a to se događa čak i osobama koje jako paze na zdravlje srca. Iako još uvijek nisu posve jasni mehanizmi koji su odgovorni za razlike u krvnom tlaku među spolovima, postoje značajni dokazi da androgeni hormoni, poput testosterona, igraju važnu ulogu u tome. Američko udruženje za srce, pak, ističe da žene u predmenopauzi imaju niži krvni tlak nego muškarci, ali da se nakon menopauze njihov krvni tlak povećava i postaje viši nego onaj u muškaraca.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...