PROCURILE TAJNE INFORMACIJE: Ovo su Rusi koji su u blizini Banje Luke educirali Moldavce, da li im je pomagao MUP RS-a?

Prema informacijama sigurnosnih službi, nikakve vojne obuke nije bilo, već je samo održano nekoliko predavanja.

  • Hronika

  • Prije 3h  

  • 1

Andrei Beker, rođen 05.03.1981. godine u Rusiji, Serghei Moskvin, rođen 17.07.1953. godine u Rusiji, Sergey Solovich rođen 27.02.1988. u Rusiji, Vladimir Vildiaev rođen 15.08.1977. u Rusiji, Aleksandr Volkhonskiy rođen 02.06.1976., Danila Russu, rođena 22.03.2002. godine i Georgiy Bubnov 08.12.1971. godine u Rusiji, bili su dio grupe ruski državljana koji su u blizini Banja Luke, držali “teoretsku” obuku grupi od oko dvadesetak moldavskih državljana, saznaje Istraga.ba.

Na teritoriju Bosne i Hercegovine su dolazili od juna do oktobra ove godine. No, nisu se zadržavali duže od sedam dana u kontinuitetu. Nikada nisu dolazili u istoj grupi. U BiH su ulazili iz Srbije, nakon što bi sletjeli na beogradski aerodrom, i avionom preko Istanbula do Sarajeva. Uz pomoć vlasti Republike Srpske su, prema informacijama Istrage, prebacivani u okolinu Banje Luke, gdje su povremeno moldavskim državljanima držali časove o tome kako razbijati demonstracije ili kako organizirati demonstracije. Prostorije su im osiguravale vlasti RS.

Kako bi se kamuflirali, ruski državljani su u BiH ulazili sa djecom, pa se, tako, na konačnom spisku našlo ukupno jedanaest ruskih državljana.

Prema informacijama sigurnosnih službi, nikakve vojne obuke nije bilo, već je samo održano nekoliko predavanja.

Podsjetimo, moldavska služba je ranije objavila da su, uoči predsjedničkih izbora i referenduma o nastavku približavanja te države EU, proruski moldavski državljani prošli Wagnerove obuke u Srbiji i BiH. Međutim, nikakvih vojnih obuka nije bilo. Sigurnosne službe BiH su registrirale ruske državljane koji su povremeno dolazili u BiH. Moldavci su objavili da su među koordinatorima ovih akcija bili ruski državljani Konstantin Goloskokov i Mihael Potepkin, koji je pod međunarodnim sankcijama. Potepkin je imao direktne veze sa Jevgenijem Priožinom, osnivačem Wagnera, koji je, nakon pobune protiv Putina, “misteriozno” stradao u avionskoj nesreći. Potepkin je bio povezan i sa ruskom organizacijom “FERMA”, koja je 2023. bila uključena u financiranje i organizaciju destabilizirajućih protestnih akcija u Republici Moldaviji. On je trenutno odgovoran za provođenje akcija malignog utjecaja u cijelom svijetu, u okviru subjekta “AKSON”.

No, Potepkin nije ulazio u Bosnu i Hercegovinu u spornom periodu. Najzvučnije ime među ruskim državljanima koji su su od juna do oktobra ulazili u Bosnu i Hercegovinu, bilo je ime Andreia Bekera, koji je u Bosnu i Hercegovinu ušao sa ruskim pasošem u kojem je upisano da je rođen 5. marta 1981. godine.

S obzirom na to da se još uvijek analiziraju fotografije, ne može se sa sigurnošću potvrditi da je u pitanju isti Andrei Beker koji se nalazi u bazi podataka ukrajinskih sigurnosnih službi. Recimo, Andrei Olegovich Beker, kojeg Ukrajinci smatraju pripadnikom paravojne formacije Wagner, rođen je 1971. godine, dok je Andrei Beker koji je ušao u Bosnu i Hercegovinu deset godina mlađi, piše Istraga

alt

Ovdje, međutim, treba imati na umu da Wagnerovci blisko sarađuju sa ruskom obavještajnom službom, tako da izmjene u pasošu, kada su u pitanju lični podaci, ne bi trebali predstavljati problem, piše Istraga

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...