OŠTRA PORUKA ŽENA SDA: Pozvale OHR i OSCE da spriječe diskriminaciju bošnjačke i hrvatske djece u RS-u

"Bošnjacima u entitetu RS već je, protivno presudama Vrhovnog suda RS-a, uskraćeno pravo na izučavanje bosanskog jezika. Vlasti entiteta RS nastoje već postojeću diskriminaciju produbiti nametanjem zajedničkog nastavnog gradiva sa Republikom Srbijom", poručuju iz Žena SDA.

  • Društvo

  • 08. Sep. 2021  

  • 0

Žene Stranke demokratske akcije (SDA) oglasile su se povodom odluke Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da se od 7. do 15. septembra u svim školama u ovom entitetu posebna pažnja posveti sadržajima koji govore o temi srpskog jedinstva.

Kako su navele u saopćenju, odluka vlasti RS-a da obrazovne institucije kroz redovnu nastavu nameću bošnjačkoj djeci teme poput ove potpuno su diskriminatorne i van propisa Ustava RS-a.

"Odluka vlasti entiteta RS da obrazovne ustanove u tom bosanskohercegovačkom entitetu moraju obilježavati tzv. 'Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave' predstavlja kontinuitet pokušaja diskriminacije bošnjačkih, hrvatskih i ostalih učenika koji ne pripadaju srpskom narodu, ali i nepoštivanja Ustava RS-a kojim se zabranjuje takva diskriminacija", navode u saopćenju.

Ističu kako je nevjerovatno da Ministarstvo prosvjete izdaje ovakve upute školama i svjesno krši Ustav ovog bh. entiteta.

"Nevjerovatno je da upravo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a poziva, ohrabruje i izdaje detaljne upute školama kako da obilježe ovaj dan, čime aktivno učestvuje u kršenju Ustava RS-a i uskraćivanju prava nastavnom osoblju i učenicima koji ne pripadaju srpskom narodu", ističu.

Naglašavaju kako su Bošnjaci u RS-u već diskriminisani, a da će ova odluka samo produbiti brojne probleme.

"Bošnjacima u entitetu RS već je, protivno presudama Vrhovnog suda RS-a, uskraćeno pravo na izučavanje bosanskog jezika. Vlasti entiteta RS nastoje već postojeću diskriminaciju produbiti nametanjem zajedničkog nastavnog gradiva sa Republikom Srbijom", poručuju iz Žena SDA.

Žene SDA pozvale su OHR i OSCE da reaguju povodom rušenja osnovnih ljudskih prava u RS-u.

"Organizacija Žene SDA BiH stoga poziva nadležne institucije, a naročito OHR i OSCE, da što prije adekvatno reaguju na ponovno rušenje osnovnih ljudskih prava u entitetu RS, i to prava onih koji bi trebali biti najzaštićeniji, a to su djeca. Ako se već godinama žmiri na oduzimanje prava Bošnjacima na izučavanje bosanskog jezika, ovaj posljednji nasrtaj na Bošnjake, Hrvate i sve ostale građane entiteta RS koji ne pripadaju srpskom narodu predstavlja crvenu liniju. Izostanak adekvatne reakcije bi u potpunosti narušio kredibilitet tih institucija i organizacija", zaključuje se u saopćenju Žena SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...