BISERKO ZA CRNOGORSKU "POBJEDU": "Dio SANU i istoričara pristao na izjednačavanje četnika i partizana"

"Četnički pokret postao je za srpsku politiku dominantni antifašistički pokret što se podupire raznim produkcijama - serijama, filmovima, knjigama i sl. Posljednji u nizu je film ,,Heroji Halijarda“..."

  • Regija

  • 27. Okt. 2023  27. Okt. 2023

  • 0

Otvaranje privatnog muzeja i postavljanje Dražinog spomenika je samo završetak afirmacije četništva što je izazvalo burne reakcije u regionu. To je razumljivo s obzirom ne samo na zločine koje su četnici izvršili prije svega prema Muslimanima i Hrvatima, nego i Srbima. To istovremeno podsjeća i na aspiracije Beograda prema regionu koje se očituju kroz niz aktivnosti i naravno prije svega kroz projekat „srpski svet“ - rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji, u razgovoru za Pobjedu

Ističe da je, nažalost, jedan dio SANU pristao na izjednačavanje antifašističkog pokreta, jednog od najveličanstvenijih u Evropi, i četničkog pokreta.

U Beogradu je otvorena spomen-soba Draže Mihailovića, na zgradi piše da je muzej, on se slavi se kao veliki junak iako je sarađivao sa okupatorima. Zašto Srbija podupire istorijski revizionizam, briše antifašizam i takav stav svjesno preliva i na region? Gdje želi da izazove nestabilnost? 

Jugoslavija, odnosno antijugoslovenstvo je postalo središnja tačka u profilisanju novog srpskog identiteta. Antifašizam kao jedan od bazičnih vrijednosti jugoslovenskog socijalizma takođe se našao na udaru tako što se četnički pokret uzdigao na nivo drugog antifašističkog pokreta u Srbiji, s desne strane. Ratovi devedesetih vođeni su na četničkoj ideologiji i programu „homogene Srbije“. Boris Tadić (DS) i Ivica Dačić (SPS) potpisali su deklaraciju o političkom pomirenju četnika i partizana (2008). Potpisivanje ove deklaracije je, prema Tadićevim riječima, korak ka nacionalnom pomirenju, ali i poruka međunarodnoj zajednici da je Srbija za sobom ostavila vrijeme konflikata i konfrontacija i ušla u novu političku eru. Međutim, četnički pokret postao je za srpsku politiku dominantni antifašistički pokret što se podupire raznim produkcijama - serijama, filmovima, knjigama i sl. Posljednji u nizu je film ,,Heroji Halijarda“, slavljenje četničkih navodnih antifašističkih podviga tokom Drugog svjetskog rata, kao i otvaranje privatnog muzeja i postavljenje spomenika Draži Mihailoviću.

Akademik i pjesnik Matija Bećković je govorio na otvaranju Dražine spomen-sobe i žalio što se još ne zna za njegov grob... Zašto iz SANU nismo čuli ko je, zapravo, bio Mihailović?

Nažalost, jedan dio SANU je pristao na izjednačavanje antifašističkog pokreta, jednog od najveličanstvenijih u Evropi, i četničkog pokreta. Dok se drugi narodi u Evropi trude da što više valorizuju svoje pokrete otpora samo se u Jugoslaviji veliki dio novih elita u novostvorenim državama odriče tog nasljeđa i promoviše kolaboratore. Jedan broj istoričara učestvuje u falsifikovanju djelovanja četnika tokom Drugog svjetskog rata, ali postoji i relevantan broj mlađih istoričara koji se prema tom dijelu prošlosti odnose odgovorno i objektivno.

Glavni ideolog srpske nacionalne politike sada je haški osuđenik Vojislav Šešelj. Zašto se predstavnici vlasti boje Šešelja kada on nema političku snagu, stranka mu je u rasulu, nema poslanike, u istraživanjima se njegova partija nigdje ne pominje... Koga vlasti žele da zaplaše Šešeljevim pričama?

Šešelj simboliše tu ideologiju i dosljedno se pridržava nje i dan- danas. On je, može se reći, stvarni pobjednik kada je riječ o ideologiji koja danas peovlađuje u Srbiji. Bez obzira što je osuđen u Hagu za ratne zločine, on se u Srbiji tretira kao nacionalni heroj koji je, između ostalog, kako vole da istaknu, pobijedio i Haški sud. On se svakodnevno pojavljuje u televizijskim programima i interpretira ratove 90-ih, ali tumači i sva aktuelna događanja. Nažalost, veliki dio elite se sa njim u suštini slaže ili se bar ne suprotstavlja narativu čiji je on glavni kreator.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...