KO TO MOŽE PLATITI: Cijene stanova lete u nebo, evo koliko prosječan stanovnik Bosne i Hercegovine treba raditi da bi kupio stan veličine 60 kvadrata…

Podaci o broju prodanih stanova iznenađuju i kada se uzme u obzir cijena kvadratnog metra, kao i visina prosječne plaće.

  • Ekonomija

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

Godišnje se u Bosni i Hercegovini proda više od 5000 stanova ili stanova u kući, a za razliku od velikog broja zemalja Europske unije, gdje je tijekom 2022. godine zabilježen pad prodaje, u ovoj zemlji potražnja ne jenjava.

Podaci o broju prodanih stanova iznenađuju i kada se uzme u obzir cijena kvadratnog metra, kao i visina prosječne plaće.

Naime, radnik koji u Bosni i Hercegovini radi za prosječnu plaću od 1300 KM za stan od šezdesetak kvadrata u Sarajevu, za koji je, prema trenutačnim cijenama, potrebno izdvojiti oko 240.000 KM, treba raditi duže od 15 godina, i to da sav zarađeni novac daje samo za kupovinu stana. Dakle, ako bi osoba koja zarađuje navedeni iznos mjesečno za stan izdvajala pola prihoda, a od drugih pola živjela, spomenuti stan mogla bi si priuštiti za nešto više od 26 godina. Ipak, pronaći stan za kupiti u Bosni i Hercegovini postaje sve teža misija. I dok je nekada potražnja vladala za stanovima u većim središtima, danas je gotovo isto radi li se o Mostaru, Čapljini, Čitluku, Konjicu, Sarajevu, Ljubuškom…

Koliko god se stambenih objekata napravi, rasprodaju se prije završetka. Ovo potvrđuju i podaci objavljeni u izvještaju o stanju tržišta nekretnina u Federaciji BiH za 2022. godinu prikupljeni suradnjom Federalne uprave za geodetske i imovinske poslove i Porezne uprave Federacije BiH.

Naime, ukupan broj registriranih kupoprodajnih ugovora koji se odnosi na stanove i stanove u kući je 4660, a u tim ugovorima nalaze se 4704 nekretnine klasificirane kao stan i 72 nekretnine klasificirane kao stan u kući.

Analize za stanove u kući nisu rađene zbog malog broja transakcija. Najveći obim prometa stanova u 2022. godini registriran je u Novom Gradu Sarajevo, Novom Sarajevu, Centru Sarajevo, Mostaru, Ilidži, Tuzli, Zenici, Bihaću, Vogošći, Travniku, Konjicu..., navodi se u spomenutom izvještaju.

Kada je riječ o cijenama kvadrata stana, one su se kretale od 175 KM po kvadratnom metru, koliko je iznosila najniža cijena u Travniku, do 6880 KM, koliko je iznosila najviša cijena po kvadratu u Starom Gradu Sarajevo. Najviša ostvarena cijena stana u Federaciji BiH prometovanog u 2022. godini je na području općine Novi Grad Sarajevo i njegova ukupna cijena iznosila je 938.800 KM, a korisna površina tog stana je 193 m2.

 U Hrvatskoj prosječna plaća iznosi oko 2400 KM, što znači da će stanovnik RH s ovom zaradom, koji počne cijelu mjesečnu plaću ostavljati sa strane, stan od 240.000 KM moći kupiti za osam godina i četiri mjeseca, piše Poslovni dnevnik.

U Srbiji osobi koja ima prosječnu plaću treba gotovo 14 godina rada i štednje za kupnju stana navedene vrijednosti, dok Crnogorac to isto može ostvariti za 12,5 godina.

U Mađarskoj prosječna plaća iznosi nešto više od 2000 KM. Prema tome, Mađar s prosječnom zaradom za stan od 240.000 KM treba štedjeti oko 10 godina. U Rumuniji prosječna plaća je 1840 KM i za kupovinu spomenutog stana Rumunu je potrebno 10,5 godina, dok je prosječna plaća u Bugarskoj 1602,90 KM pa je tamo potrebno 12 godina i dva mjeseca za takav stan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...