KOMENTAR BIVŠEG UKRAJINSKOG AMBASADORA: "Prijetnje nuklearnom eskalacijom Rusije i Bjelorusije pokazuju nespremnost Moskve za civilizovane pregovore"

Ukrajina nikada nikome nije prijetila nuklearnim napadom. Stoga su izjave zvaničnika Ruske Federacije i Bjelorusije same po sebi opasne i neodgovorne po svom sadržaju.

  • Evropa

  • 13. Maj 2024  13. Maj 2024

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M

Moskva i Minsk nastavljaju nuklearnu ucjenu, još jednom prijeteći Zapadu nuklearnom eskalacijom, ne poštujući svoje međunarodne obaveze i globalne sigurnosne interese.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin naložio ruskom Generalštabu da se pripremi za izvođenje vježbi sa nestrateškom (taktičkim) nuklearnim oružjem kako bi se "vježbala priprema i upotreba" taktičkog nuklearnog oružja.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da će u vježbama učestvovati raketne vojne jedinice Južnog vojnog okruga Rusije, kao i ruska avijacija i pomorske snage.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije saopštili su da će Rusija sprovesti nuklearne vježbe kao odgovor na navodne "provokativne izjave i prijetnje" zapadnih zvaničnika protiv Rusije.

Konkretno, rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD za raspoređivanje kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa "u različitim regijama svijeta", što, prema ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, omogućava Rusiji da odgovori na isti način.

Moskva je takođe rekla da će dolazak F-16 u Ukrajinu smatrati provokacijom, jer bi Rusija na te avione gledala kao na potencijalne nosače nuklearnog oružja.

Istovremeno, tvrdnja Kremlja da su avioni F-16 koje Ukrajina treba da dobije nosači nuklearnog oružja manipulativna je, shvatajući da koncept biti nosilac nuklearnog oružja nije isto što i namjera da će se ono koristiti, posebno imajući u vidu da je Ukrajina država bez nuklearnog naoružanja.

Nakon Putina, i bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko naredio je učešće bjeloruskih trupa u zajedničkoj s Rusima"inspekciji nosača, snaga i sredstava nestrateškog (taktičkog) nuklearnog naoružanja" u sklopu tzv. "Zajedničke države".

Ministar odbrane Bjelorusije Viktor Khrenin rekao je da će operativno-taktički kompleksi "Iskander" i eskadrila aviona Su-25 biti dovedeni u punu borbenu pripravnost.

Istovremeno, Lukašenko je ponovio standardnu bjelorusku retoriku o odvraćajućoj ulozi nuklearnog oružja i želji da se izbjegne ulazak u rat protiv Ukrajine.

Lukašenkova izjava uslijedila je dan nakon što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo pripreme za vježbe taktičkih nuklearnih snaga.

Takav potez Minska vjerovatno je imao za cilj jačanje napora Kremlja da prisili Zapad da se suzdrži od pružanja dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Sporazum između Rusije i Bjelorusije o prenosu taktičkog nuklearnog oružja na bjelorusku teritoriju ukazuje na to da samoproglašeni predsjednik Lukašenko ustupa sve veću kontrolu nad zemljom Kremlju.

Osim toga, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev optužio je zvaničnike SAD, Francuske i Velike Britanije da razmatraju mogućnost slanja svojih trupa u Ukrajinu.

Tvrdio je da to opravdava rusko testiranje svog taktičkog nuklearnog oružja.

Medvedev je takođe direktno zaprijetio "svjetskom katastrofom" zbog zapadne intervencije u Ukrajini i upozorio na moguće ruske udare na Washington, Pariz i London.

Istovremeno, Medvedev je postao glavni element ruskih propagandnih napora u pogledu mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja i izazivanja histerije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, zapadne zemlje izražavaju bojazan o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja od strane Rusije, posebno u slučaju neuspjeha na frontu.

Ruska vojna doktrina predviđa mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u slučaju "prijetnje samom postojanju države".

Određeni broj ruskih političara tumačio je ovu odredbu na način da se nuklearno oružje može upotrijebiti u slučaju prijetnje teritorijalnom integritetu Ruske Federacije, dok zvanična Moskva ukrajinske zemlje koje je okupirala, a koje su dio međunarodno priznate granice Ukrajine, tumaći kao ruske teritorije.

Predstavnici zapadnih zemalja kritikovali su Rusiju zbog takvog stava i nuklearnih prijetnji.

Vladimir Putin do sada nije prijetio Ukrajini nuklearnim udarom, ali je upozoravao zapadne zemlje na mogućnost nuklearnog rata u slučaju direktne konfrontacije s Rusijom.

Ruske strateške nuklearne snage su u stanju pripravnosti od februara 2022. Svi razumiju da je nuklearna retorika Moskve i Minska neprihvatljiva i da ne doprinosi postizanju pravednog mira u Ukrajini, s obzirom na to da se čak i Peking i dalje protivi upotrebi nuklearnog oružja u ratu.

Stoga bi zapadni lideri trebalo u skladu s tim da reaguju na takve oblike ucjene Rusije, posebno u pozadini ukrajinske inicijative da se održi samit mira u Švajcarskoj na kojem bi se razgovaralo o načinima okončanja rata, gdje je nuklearna sigurnost jedna od tačaka Formule mira.

Prijetnje nuklearnom eskalacijom Ruske Federacije i Bjelorusije pokazuju potpunu nespremnost Moskve za civilizovane pregovore.

Još početkom 90-ih godina prošlog vijeka Ukrajina se dobrovoljno odrekla trećeg nuklearnog arsenala u svijetu, oslanjajući se na dobru volju i sigurnosne garancije zemalja „nuklearnog kluba“ u skladu sa odredbama Budimpeštanskog memoranduma.

Ukrajina nikada nikome nije prijetila nuklearnim napadom. Stoga su izjave zvaničnika Ruske Federacije i Bjelorusije same po sebi opasne i neodgovorne po svom sadržaju.

Ali prije svega, one su pokušaj da se odvrate zapadni partneri od pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije velikih razmjera.

Postaje očigledno da je za uspostavljanje stabilnog i pravednog mira u Evropi i cijelom svijetu neophodan uslov potpuna denuklearizacija Rusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...