ZASTUPNICA SDA, JASMINA BIŠČEVIĆ TOKIĆ ZA “SB”: “Glasanje za Vukoju je protiv interesa Bosne i Hercegovine”

Zastupnica Biščević Tokić apeluje na "zastupnike SDP, NIP, NS da ne rade protiv Ustava jedine nam Države."

  • Politika

  • 27. Maj 2024  27. Maj 2024

  • 0

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će se sutra Zastupnički dom Fedracije BiH baviti izborom Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također je naveo da će Vukoja biti izabran, te da apelacija Ustavnom sudu FBiH koju su podnijeli SDA, DF i Stranka za BiH neće ovo imenovanje dovesti u pitanje.

Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) je u srijedu (22. maja) u ime opozicionih klubova zastupnika SDA, DF-a i SBiH, predala zahtjev Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za donošenje privremene mjere za odlaganje izbora sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Činjenica da je Draganu Čoviću unaprijed poznat stav Ustavnog suda FBiH u vezi sa podnesenim zahtjevima za rješavanje sporova sa rukovodstvom Predstavničkog doma FBiH i da on samouvjereno tvrdi kako sudske odluke neće utjecati na budući rad i odluke Predstavničkog doma je ozbiljan udarac, ako ne i poraz za pravnu državu i vladavinu prava. Na takav način gospodin Čović je samo potvrdio postojanje snažnog političkog utjecaja, pa čak i kontrole rada Ustavnog suda FBiH kao najviše sudske instance u FBiH. To nije dobro niti za demokratiju niti za evropski put BiH. Sada je više nego jasno da je Dragan Čović odustao od evropskog puta BiH, s obzirom da nezavisnost pravosuđa predstavlja jednu od temeljnih evropskih vrijednosti čija implementacija ne može biti pitanje političke kalkulacije”, kaže u izjavi za “Slobodnu Bosnu” zastupnica Biščević Tokić.

Zastupnica SDA ističe da je nezavisnost pravosuđa važan indikator demokratske zrelosti i demokratskog kapaciteta svakog društva.

“Nažalost, Dragan Čović u svoj bogati arsenal antievropskih principa, osim dosadašnjeg legitimnog predstavljanja, dodaje sada i negaciju principa vladavine prava”, dodaje Biščević Tokić.

Potpredsjedik FBiH Refik Lendo je upozorio prije nekoliko dana da je imenovanje sudija u Ustavni sud BiH generacijska odluka s potencijalno višedecenijsmim posljedicama na politički suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravni poredak države BiH.

“Ovako nametanje Marina Vukoje je protiv Ustava BIH. Predstavnički dom BIRA suca, a ne potvrđuje.  Apelujem na zastupnike SDP, NIP, NS da ne rade protiv Ustava jedine nam Države.  Da ne vode BIH u ropstvo narednih 30 godina. Glasanje za Vukoju je protiv interesa BIH. Na listi je vise kandidata da biramo najboljeg, a ne po interesu HDZ”, zaključila je Biščević-Tokić.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...