STOLTENBERG IZ SOFIJE: "Ukrajina ima vezane ruke zbog restrikcija na zapadno oružje"

“Mislim da je vrijeme da se preispitaju neka od ovih ograničenja”, naglasio je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka Parlamentarne skupštine saveza.

  • Evropa

  • 27. Maj 2024  

  • 0

Ukrajina ima vezane ruke zbog restrikcija na korištenje zapadnog oružja na ruskom teritoriju, rekao je u ponedjeljak u Sofiji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Njegove riječi je Kremlj odmah kritizirao te istakao da je NATO u direktnom sukobu s Moskvom, piše AFP a prenosi Hina.

“Ovo veže ruke Ukrajincima i jako im otežava odbranu”, rekao je Stoltenberg na sastanku NATO-a u glavnom gradu Bugarske.

Nekoliko zemalja ograničilo je upotrebu oružja koje isporučuju Ukrajini samo na njezin teritorij, uključujući Krim i Donbas, zabranjujući napade na rusko tlo.

“Mislim da je vrijeme da se preispitaju neka od ovih ograničenja”, naglasio je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka Parlamentarne skupštine saveza.

Kijev “ima pravo braniti se” i stoga ima “pravo napasti legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine”, dodao je.

Generalni sekretar NATO-a već se u prošlosti zalagao za ukidanje zapadnih ograničenja.

Ali ta odluka je na saveznicima, naglasio je. Neke od njih su nametnule restrikcije a neke nisu, kazao je Stoltenberg, ne ulazeći u pojedinosti.

"Direktan sukob Rusije i NATO-a"

Sjedinjene Američke Države, glavni dobavljač vojne pomoći Ukrajini, i druge evropske zemlje poput Njemačke bile su vrlo nesklone davanju oružja bez ikakvih ograničenja.

Kremlj je u ponedjeljak kritizirao generalnog sekretara NATO-a jer je sugerirao da bi članice saveza trebale dopustiti Ukrajini da zapadnim oružjem udari duboko u Rusiju i rekao da je jasno da je NATO u direktnom sukobu s Rusijom.

“NATO povećava stepen eskalacije” i “koketira s vojnom retorikom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje približava li se NATO direktnom sukobu s Rusijom, Peskov je kazao: “Oni se ne približavaju, oni su u tome.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta upozorio zapad da riskira globalni rat zbog Ukrajine i da bi direktni sukob između Rusije i NATO-a značio da je planeta na korak od trećeg svjetskog rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...