STOLTENBERG IZ OSLA: "Ukrajina je puno postigla u svojoj ofanzivi na Kursku oblast

Stoltenberg je rekao da Ukrajina ima pravo na samoodbranu.

  • Evropa

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

"Ukrajina je puno postigla u svojoj ofanzivi na Kursku oblast u Rusiji, ali je teško reći kako će se situacija dalje razvijati", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima danas u Oslu.

"Samo Ukrajinci mogu donijeti teške izbore koji su potrebni, poput lokacija za raspoređivanje svojih snaga i vrste ratovanja prikladne u ovoj situaciji", rekao je Stoltenberg.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine, a ukrajinski vojnici izvršili su hrabar upad u rusku regiju Kursk i 6. augusta ondje izveli najveći strani napad na Rusiju od Drugog svjetskog rata.

Stoltenberg je rekao da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući dostizanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju.

Putin: Ukrajinski upad u Kursk nije uspio zaustaviti napredovanje ruskih snaga u Donbasu

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da ukrajinski upad u rusku Kursku oblast nije uspio zaustaviti napredovanje ruskih snaga u Donbasu te je oslabio ukrajinske odbrambene položaje uzduž ratišta, što je pomoglo snagama Moskve.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je napad bio pokušaj da se rat dovede u Rusiju kako bi se Putina prisililo na sklapanje mira i stvaranje tampon-zone radi sprječavanja ruskih napada na susjednu Sumsku oblast.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...