ŠEF NATO-a ZADOVOLJAN: "Nizozemski premijer je jako snažan kandidat za mog nasljednika"

Nizozemska televizijska kuća NOS objavila je, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, da će Rutte naslijediti Stoltenberga, koji odlazi s dužnosti u oktobru nakon gotovo deset godina na čelu Saveza. Reuters nije dobio komentar NATO-a o toj vijesti.

  • Svijet

  • 18. Jun. 2024  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je danas da je Mark Rutte jako snažan kandidat za njegovog nasljednika, nakon što je odlazeći nizozemski premijer dobio podršku Mađarske i Slovačke, prenosi Hina.

Sjevernoatlantski savez donosi odluke konsenzusom pa kandidat mora dobiti potporu svih 32 saveznika. Samo se Rumunjska još protivi Rutteovoj kandidaturu s obzirom na to da tu dužnost priželjkuje i rumunski predsjednik Klaus Iohannis.

Nizozemska televizijska kuća NOS objavila je, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, da će Rutte naslijediti Stoltenberga, koji odlazi s dužnosti u oktobru nakon gotovo deset godina na čelu Saveza. Reuters nije dobio komentar NATO-a o toj vijesti.

Proces blizu kraja

Stoltenberg je rekao da je proces donošenja odluke jako blizu kraja.

"Mislim da je očito da smo u Savezu jako blizu završetku izbora novog Generalnog sekretara I mislim da je to dobra vijest", rekao je na konferenciji za novinare s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu. 

"Mislim da je Mark Rutte jako snažan kandidat. On ima mnogo iskustva kao premijer, blizak je prijatelj i kolega i prema tome snažno vjerujem da će Savez jako skoro donijeti odluku o mom nasljedniku i to će biti dobro za sve nas, za NATO. I također za mene", rekao je. 

Mađarska je podržala Ruttea nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana sa Stoltenbergom prošle sedmice na kojem su se dvije strane dogovorile da Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o pružanju podrške Ukrajini, ali i da ona u tome neće učestvovati. 

"Premijer Mark Rutte potvrdio je da on u potpunosti podržava taj dogovor i da će to činiti i dalje, postane li idući generalni sekretar NATO-a", objavio je Orban na X-u. "U svjetlu tog obećanja, Mađarska je spremna podržati kandidaturu premijera Ruttea za generalnog sekretara NATO-a."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...