DIREKTNO IZ SRBIJE: Zbog toga imamo Dodika, predsjednika entiteta u BiH, kako glasa na Dedinju iz svoje vile koju je zaradio…

Jutro nakon lokalnih izbora u Srbiji, stižu i prve reakcije iz redova opozicije.

  • Politika

  • 03. Jun. 2024  03. Jun. 2024

  • 1

Srpska napredna stranka proglasila je pobjedu u Nišu, dok su oporbene liste na zajedničkoj konferenciji za novinare poručile da je Niš od sinoć slobodan grad.

Prema procjenama Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), na osnovu 84,1 obrađenog uzorka u Nišu, lista "Aleksandar Vučić – Niš sutra" osvojila je 45 posto glasova, Grupa građana "Dr Dragan Milić" 24,4, a "Biramo Niš-Đorđe Stanković" 15,4 posto.

Dr. Dragan Milić večeras je izjavio je da je od sinoć Niš slobodan grad i poručio: „Od večeras nikada više nevidljiva beogradska ruka neće upravljati našim gradom, Nišlije će se pitati šta i tko“.

Naveo je da se nekoliko meseci vrši brutalna kampanja protiv njega i Đorđa Stankovića iz Biramo Niš.

„Crta nam se meta na čelo, priča se da smo agenti CIA“, naveo je Milić.

Rekao je da njima jedan jedini interes njihov grad i da tu nema pogađanja.

„Pošto je mogo puta govoreno da smo nečiji trojanski konj, ovoga puta izjavljujem – neće biti nikakve saradnje sa SNS-om“, dodao je.

Na konferenciji za novinare u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će ponuditi ruku suradnje predstavnicima oporbenih lista u Nišu.

„U Nišu, kao što smo i očekivali, bilo je najteže, bit će 32-29, ali u Nišu, bit će moj prijedlog da se razgovara i vidi kako i na koji način se problemi ubuduće mogu rješavati, jer je jedna grupa građana dobila 23 posto, to je ogroman broj glasova i to ne smijemo nipodaštavati“, rekao je Vučić.

Prema preliminarnim rezultatima u Čačku, liste koje su se izjasnile kao oporbene osvojile su 57 posto glasova na lokalnim izborima, dok je koalicija okupljena oko vladajućeg SNS-a dobila 43 posto podrške birača, izjavio je Pavle Jelisijević iz Grupe građana "Probudimo Čačak".

„Izlaznost je bila manja, ali su naši glasači izašli u velikom broju i ostvarili smo pobjedu, a njihovi glasači su ostali kućama. Prema našim rezultatima opozicija u Čačku je dobila 57 posto glasova dok je koalicija okupljena oko SNS osvojila 43 posto glasova“, izjavio Pavle Jelisijević.

On je dodao „da je Čačak drugi slobodan grad u Srbiji poslije Niša“.

Izborni proces u Srbiji ponovno su pratile brojne pritužbe na nepravilnosti, a najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu gdje su predstavnici opozicije, među kojima i jedan zastupnik u parlamentu Srbije, pokušali ući u prostorije Velesajma gdje je vladajući SNS formirao pozivni centar za prikupljanje kapilarnih glasova.

Policija je u vojvođanskom mjestu Šajkašu uhapsila jednog građanina koji je prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi ko je i kako na njegovoj adresi prijavo ljude iz Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini.

Jutro nakon lokalnih izbora u Srbiji, stižu i prve reakcije iz redova opozicije.

-Jutro je pametnije od večeri, oslobođeni su: Niš, Čačak, Novi Beograd, Stari grad Vračar? Prvi put je okrnjena Vučićeva vlast, načeli smo ga, poručio je Aleksandar Olenik, član Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – „Vojvođani“ i bivši zastupnik u Skupštini Srbije.

OHRABRUJUĆE PORUKE ALEKSANDRA OLENIKA: ''Srpski svet' doživjet će poraz na  sljedećim izborima u Crnoj Gori, a Vučić...' | Slobodna BosnaALEKSANDAR OLENIK

O izborima u Srbiji i glasanju političara iz bh. entiteta Republika Srpska za „Slobodnu Bosnu“ govorio je Nemanja Milošević, predsjednik Građanske i liberalne Srbije (GLAS!).

-Jučer su Vučić i Dodik pokazali ne samo da ih ne interesuje poštovanje zakona, nego se nimalo ne plaše da to i pokažu. Javno, na društvenim mrežama, medijima. Jednostavno, baš ih briga. Narod je eutanaziran, opijen "pobedom" u UN što je sasvim dovoljno da "pobednici" kod kuće mogu da rade apsolutno šta žele.

Imaju opoziciju kakvu žele, Sava Manojlovića koji je poredio broj žrtava u Srebrenici sa brojem umrlih u Beogradu svake godine od zagađenja, Đilasa koji bojkotuje jedine izbore koje može da dobije i zbunjene građane koji ne znaju da li da izađu na izbore ili ne. Većina u Srbiji, računajući i "bugarske vozove", glasače iz trafostanica i ko zna šta još, bira Vučića i Dodika, bira Vulinov srpski svet, i svesrpski sabor najavljen u junu.

NEMANJA MILOŠEVIĆ

Isto je tako izabrala većina i devedesetih. Svi znamo kako se to završilo. Nažalost, i tada sklepana  opozicija nije umela niti mogla, niti želela da stvari postavi na svoje mesto i suoči građane Srbije sa svim onim što je činjeno u njihovo ime.

Zbog tog propusta danas imamo Dodika, predsjednika entiteta u BiH, kako glasa na Dedinju iz svoje vile koju je zaradio "ne pitaj me za prvi milion" stilom, uostalom kao i svi njegovi politički partneri u Beogradu.

Ovi izbori su pokazali da je potrebno da opozicija počne da vodi drugačiju, novu politiku, suprotnu u svakom smislu od Vučićeve da bi u neko dogledno vreme mogla da ga ugrozi. Bojim se da ova opozicija to nije u stanju da uradi, da je potrebno da se pomere i ostave prostor za one koji smeju, umeju i  mogu, kazao je Milošević za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...